Polsko asi otevře nové uhelné doly

Polsko asi otevře nové uhelné doly
V Polsku se loni vytěžilo zhruba 70 milionů tun uhlí, což je téměř o dva miliony tun méně než v předešlém roce. Foto: JSW

Polsko v reakci na vyšší poptávku po energiích možná otevře kolem roku 2019 nové uhelné doly. Řekl to náměstek polského ministra energetiky Grzegorz Tobiszowski.

Polsko, které získává většinu elektřiny z uhlí, pravděpodobně postaví v příštích letech více uhelných elektráren a tepláren. Ministerstvo energetiky vypracuje v příštích měsících návrh energetického mixu. „Potom budeme přemýšlet, co dál,“ cituje Tobiszowského agentura Reuters.




V Polsku se loni vytěžilo zhruba 70 milionů tun uhlí, což je téměř o dva miliony tun méně než v předešlém roce.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) loni v rámci restrukturalizačního plánu rozhodla o uzavření některých ztrátových uhelných dolů a o sloučení největších uhelných společností. PiS požaduje, aby uhlí zůstalo hlavním energetickým zdrojem Polska na další roky. Plánuje také snížit závislost země na dovozu uhlí z Ruska. Parlamentní volby v roce 2015 vyhrála strana částečně i díky slibu, že ochrání tento sektor i pracovní místa v něm.

Článek převzatý z webu: iUHLI.cz

0 0