V Česku chybí černé uhlí

V Česku chybí černé uhlí

Kvůli útlumu OKD a polských dolů se spotřebitelé a obchodníci potýkají s nedostatkem černého uhlí. Musejí proto hledat nové dodavatele v Rusku a v zámoří.

Na severní Moravě bylo černého uhlí vždy dost, teď ho obchodníci a větší spotřebitelé nemohou před zimou sehnat. Několik velkých odběratelů tvrdí, že těžební společnost OKD nestíhá těžit a dodávat podle smluv. Málo volného uhlí je také v Polsku, které Česku slouží jako druhý hlavní zdroj paliva, napsal deník E15.






Společnost OKD si svoje závazky vůči zákazníkům plní,“ reaguje na informace z trhu mluvčí těžaře Ivo Čelechovský. OKD letos v prvním pololetí vytěžil o téměř dvacet procent méně uhlí než ve stejném období loňského roku.

V březnu zavřel důl Paskov. V létě tak už byla těžba nižší o třicet procent. V Polsku se těžba za první tři čtvrtletí propadla meziročně o šest procent. Polské firmy musely vyprodávat i skladové zásoby, protože těžbou nedokázaly pokrýt poptávku.

Velký obchodník s uhlím Ridera Bohemia uvádí, že nedostatek zejména černého uhlí v Česku trvá už od konce loňského roku. „V našem případě nedostatek i vysokou cenu nejvíce ovlivňuje útlum některých šachet a nedostatek peněz producentů na rozvoj nových dobývacích prostorů,“vysvětluje Ivana Klepková, mluvčí Ridery. Nedostatečná příprava nové těžby se podle informací z trhu týká také OKD.

Problémy s dodávkami uhlí hlásí také jeden z velkých spotřebitelů energetického černého uhlí, společnost Veolia. „Stále dáváme přednost regionálnímu dodavateli, tedy společnosti OKD, která byla vždy hlavním dodavatelem, ale jednáme i s dalšími dodavateli. Bohužel nižší produkce uhlí zasahuje do topné sezony, kdy je poptávka po uhlí nejvyšší,“ uvádí technický ředitel Veolie Marcel Vrátný. Výpadky v dodávkách tepla ze severomoravských tepláren kvůli nedostatku uhlí ale vyloučil.

V příštích letech bude situace ještě horší. Podle reorganizačního plánu OKD zavře dva své doly. „Kvůli pravidlům EU musejí Poláci stihnout zavřít své ztrátové doly také příští rok. Spotřebitelé se na to musejí připravit vyššími skladovými rezervami a hledáním nových dodavatelů,“ vysvětluje Petr Paukner, majitel společnosti Carbounion Bohemia. Uhlí na českém trhu ale doprava ze vzdálených trhů prodraží.

Už teď se na Ostravsko vozí uhlí z Ruska. Obě velké ocelárny ArcelorMittal a Třinecké železárny dovážejí uhlí také ze zámoří, přičemž objem těchto dovozů poroste.

Proto se chystáme vybudovat polní skládku na 200 tisíc tun uhlí v areálu huti, abychom při výpadcích v dodávkách uhlí mohli zachovat plynulou výrobu,“ uvádí mluvčí ArcelorMittalu Barbora Černá-Dvořáková.

Zatímco při stabilních dodávkách z OKD stačilo mít zásoby na zhruba deset dnů, zásobování ze zámoří si vyžádá udržovat zásoby minimálně na měsíc.

Převzato z webu iUHLI.cz

0 0