Před třiceti lety bylo v Ostravě založeno hornické muzeum

Před třiceti lety bylo v Ostravě založeno hornické muzeum

výstavy středisko provádělo např. soupis sbírek v hornickém depozitáři městského muzea a také soupis fotodokumentace ve sbírkovém fondu pro převod do hornického muzea.

Středisko na dole E. Urx přijímalo z dolů v OKR vyřazené důlní stroje, které po opravě do funkčního stavu převáželo jako budoucí exponáty do depozitáře muzea v Dvojhalí. K tomu se dodává, že značný počet strojů se podařilo zachránit, však mnohem víc jich bylo na dolech v revíru dáno do šrotu. Středisko upravilo např. v průběhu let 1988–1989 celkem 135 velkých strojů, převzatých z revíru. Velké důlní stroje byly sváženy z dolů OKR přímo do depozitáře v Dvouhalí a tam opravovány. Ve finančním plánu pro rok 1988 byly Dolu Vítězný únor OKD-K rozepsány účelově finanční prostředky na opravy a rekonstrukce v muzeu. Postupováno mělo byt stejně i v dalších letech.

V roce 1988 byl na podporu budování muzea založen Kub přátel Hornického muzea Ostrava, který sdružoval muzejní nadšence a příznivce hornické historie a kolektivní členy z řad hornických a s hornictvím souviseních institucí. Klub spolupracoval s muzeem na akcích pro otevření muzea pro veřejnost. Členové klubu pomáhali realizovat mnohé projekty. Klub přispěl v r. 1993 k obnově hornických slavností na Den horníků, které se potom v muzeu konaly každý rok pravidelně. Vzhledem k tomu, že muzeum nemělo příslušné odborné muzejní pracovníky, klub suploval některé činnosti, např. organizoval v muzeu semináře a přednášky s různou hornickou tématikou, vydávával řadu publikací o hornictví, zejména z oboru historie, organizoval poznávací návštěvy domácích i zahraničních muzei,

  1. Hornické muzeum před otevřením pro veřejnost

V muzeu byl vytvářen sbírkového fond důlních strojů a zařízení, předávaných doly v OKR. V areálu bylo pracováno na odklizení poměrně rozsáhlých již neprovozovaných povrchových zařízení, pozůstalých po ukončení těžebního provozu dolu. V roce 1988 byla stavebně upravena budova bývalého ředitelství dolu.  V ní začaly být ukládány dvourozměrné předměty (obrazy, důlní mapy, výkresy, knihy a publikace) a menší exponáty a modely odevzdávané z celého revíru a předané Ostravským muzeem.

Změna společenských poměrů po revoluci v r. 1989 a následná ekonomická transformace v r. 1990 přinesla, mimo jiné organizační změny v OKR. Koncernová forma firmy Ostravsko karvinských dolů byla změněna 1. 1. 1989 na státní podnik OKD. Došlo k personální výměně na vedoucích pozicích na NVO, v městském muzeu, na OKD a na dole Vítězný únor. Noví představitelé měli zdrženlivý přístup k budování hornického o muzea, což přineslo nepříznivý zlom ve výhledu, útlum činnosti a dokonce ohrožení jeho existence.

0 0