Před třiceti lety bylo v Ostravě založeno hornické muzeum

Před třiceti lety bylo v Ostravě založeno hornické muzeum

Z rozhodnutí vedení státního podniku OKD byly v závěru roku r. 1990 v rámci tvorby plánu útlumu těžeb zastaveny všechny práce na výstavbě muzea. Investiční plány výstavby byly definitivně zastaveny a ani navržená úsporná varianta tří staveb nebyla schválena. Hrozilo rozpuštění technické skupiny v muzeu. Důl Eduard Urx (později Anselm), sídlo muzea, by zřejmě potkal osud úplné devastace, neboť areál je odlehlý od městské zástavby, jak se to podobně stalo u jiných opuštěných důlních areálů. Z dolů OKR přestaly být do muzea předávány vyřazené důlní stroje.

Avšak vedení dolu Odra (dříve Vítězný únor) bylo respektovalo původní určení muzea a byla ponechána dosavadní jeho vybavenost. Pracovníci z technického střediska se nesmířili útlumovým záměrem. Díky jejich úsilí a za podpory ze strany Ostravského muzea a přispění členů Klubu přátel muzea, se podařilo muzeu kritickou dobu překonat. Bylo přikročeno k zabezpečení ochrany muzejního areálů před živly nenechavců a vandalů a s velkým úsilím v záchraně muzea pokračováno.

Po přeměně 1. 1. 1991 státního podniku OPD na akciovou společnost došlo dne 1. června 1991 k jmenování Ing. Jaroslava Vaněčka do funkce ředitele dolu Odra (dříve Vítězný únor), který na rozdíl od představitelů společnosti OKD byl zastáncem muzea, bylo jim zabezpečeno pokračování budování muzea s využitím provozních prostředků. Tím nastal značný zlom v přípravných pracích k otevření muzea pro veřejnost. Na těchto prácích se významně podílel Klub přátel hornického muzea, pod vedením předsedy Vladimíra Markla, pomáhal při získávání finančních prostředků pro muzeum i mimo rámec OKD. Přes značné potíže se podařilo připravit muzeum k otevření pro veřejnost.

  1. Otevření hornického muzea pro veřejnost

Hornické muzeum v areálu bývalého dolu Anselm v Ostravě-Petřkovicích bylo otevřeno pro veřejnost na svátek sv. Barbory 4. prosince 1993. Otevření bylo přelomovým datem v historii hornického muzejnictví v Ostravě. Muzeum bylo organizační součástí dolu Odra a akciové společnosti OKD.

K otevření muzea došlo po šesti letech od založení v r. 1987. Slavnostní akt proběhl za přítomnosti velkého počtu hostů z , Magistrátu města Ostravy, Obvodních úřadů v Petřkovicích, Ludgeřovicích a Koblově, ředitelství akciové společnosti OKD, důlních podniků, vysokých škol, vědeckých a kulturních institucí a zástupců zahraničních hornických muzei, např. spolku „Stowarzyszenie Milosnikow Ziemi Tarnogorskej“ z Tarnowských Hor v Polsku.

0 0