Před třiceti lety bylo v Ostravě založeno hornické muzeum

Před třiceti lety bylo v Ostravě založeno hornické muzeum

Po uvítacím slovu ředitele Dolu Odra Ing. Jaroslava Vaněčka, budovatele muzea, následovaly projevy generálního ředitele akciové společnosti OKD Ing. Ivana Dzidy a primátora města Ostravy Ing. Evžena Tošenovského. Společně jimi bylo provedeno symbolické přestřižení pásky, viz obr. 3.

Obrázek 3. Slavnostní přestřižení pásky při otevření muzea pro veřejnost. U pásky zprava Ing. Evžen Tošenovský, primátor města Ostravy, vedle něho vlevo Ing. Stanislav Vopasek, předseda Komise pro výstavbu hornického muzea, vlevo od něho Ing. Ivo Dzida, generální ředitel OKD, a. s. a ředitelna Ostravského muzea. Foto H. Kunzová.

Pak proběhlo vysvěcení kaple, věnované patronce horníků sv. Barbory, které provedl olomoucký světící biskup Msgre. Josef Hrdlička za účasti faráře Ludgeřovicko-petřkovické farnosti Antonína Dominika. Vstupní bránu do muzea po otevření ukazuje obr. 4.

Účastnicí si mohli po slavnosti prohlédnout expozice, umístěné v bývalé ředitelské vile (hloubení jam, ražení důlních děl, dobývání uhlí, záchranářství, větrání, důlní měřictví, důlní doprava). V hale bývalé kompresorovny byly připraveny některé exponáty důlních mechanismů, převezených z muzejního depozitáře ve Dvojhalí v areálu bývalé koksovny Karolína (vystaveno bylo několik důlních strojů, kombajny, důlní lokomotivy, brázdičky. Uhelný kombajn KSV 6A byl dokonce předváděn v pohybu). Tyto exponáty představovaly jen malou část strojního depozita na Karolíně. Zpřístupněna byla také část nově otevřená ústí štol František a Albert z poloviny 19. století, nacházející se v suterénu pod kompresorovnou.

Obrázek 4. Vstupní brána do hornického muzea po otevření pro veřejnost. Foto archiv Hornického muzea.
  1. Hornické muzeum po otevření pro veřejnost

Hornické muzeum na dole Anselm (dříve Eduard Urx) bylo provozní součástí dolu Odra (dříve Vítězný únor). Potom bylo organizačně ustaveno jako samostatný celek, postaveném na úroveň důlních závodů. Jeho ředitelem byl jmenován Ing. Stanislav Opasek (17. 5. 1935–3. 6. 2006), vedoucí oddělení investic dolu Odra a předseda komise OKD a Magistrátu města Ostravy pro budování muzea.

V letech 1994–1999 byla uskutečněna stavba důlní expozice v podzemním prostoru pod objektem bývalé strojovny. Exposice navázala na ústí štol ve slojích František a Albert. Důlní expozice byla postavena v úrovni těchto štol (štolové patro). Její součásti by překopní dílo, vedoucí z  expozice do těžní jámy Anselm. Jízda těžní klecí jámou z povrchu na štolové patro byla s návštěvníky zahájena na počátku r. 2001. Poté v letech 1994–1997 následovala rekonstrukce budovy dílen a kompresorovny a budovy s kantýnou, v letech 1995–1998 výstavba kanalizace a čistírny odpadních vod, v r. 2002 oprava střech památkových budov a po r. 2002 rekonstrukce místností v suterénu budovy správy muzea na representační hornický sklípek.

Náklady na rekonstrukce byly hrazeny z prostředků OKD a po roce 1994 byly využívány i prostředky z Nadace Landek Ostrava (s původním názvem Muzeum pod Landekem), která

0 0