Před třiceti lety bylo v Ostravě založeno hornické muzeum

Před třiceti lety bylo v Ostravě založeno hornické muzeum

i těžební společnost OKD s Hornickým muzeem. Pak došlo k organizačnímu oddělení od hornického muzea podnikového archívu OKD a Hornického skanzenu ve Vinařících.

Po čtyřech letech těžební společnost OKD, součást NWR, prodala muzejní areál s celým vybavením a zařízením společnosti Vítkovice Machinery Group.

  1. Prodej areálu hornického muzea

K přelomové změně ve vlastnictví hornického muzea došlo v roce 2010. Podle kupní smlouvy přešla držba z původního majitele společnosti OKD (součást společnosti NWR) ke dni 1. 7. 1910 na nového majitele společnost VÍTKOVICE MACHINERY GROUP, a.s.  Ostrava. Po koupi muzea došlo 1. 9. 2010 mezi oběma smluvními partnery k dohodě o zrušení názvu Hornické muzeum OKD. Areál muzea byl s objekty bývalého dolu Anselm transformován na turistické středisko s názvem Landek Park s hornickými expozicemi (tj. hornický skanzen), viz obr. 5

Obrázek 5. Hornický skanzen na bývalém Dole Anselm (dříve E. Urx) Letecký snímek. Fotoarchív Hornického muzea.

LANDEK PARK byl organizačně začleněn do Sdružení dolní oblast Vítkovice jako organizační útvar s názvem Hornické expozice Hlubina a Landek Park. Při transformaci bylo upuštěno od muzeologické činnosti. Počet pracovníků byl snížen. Ponechány byly jen průvodci po důlní expozici a expozici báňského záchranářství. V areálu byly zachovány některé turisticky atraktivní expozice, např. důlní expozice a expozice báňského záchranářství. Uzavřena byla centrální budova s přednáškovou místnosti a muzejními expozicemi a sbírkami.

Potom byla v Landek Parku uskutečněna řada kroků pro zvýšení turistické přitažlivosti, např. nátěr a noční osvětlení těžní věže Anselm, zřízení kempinku pro velký počet ubytovaných. Dosud některá media a část veřejnosti považují Landek Park ze setrvačnosti za Hornické muzeum OKD.

Hornické expozice (skanzen) v centrální části Landek parku se těší velké návštěvnosti, zejména při zájezdech školních výletů a poznávacích zájezdů cestovních kanceláří a při konání různých společenských a firemních akcí, apod.

Ing. Jaroslav Klát

0 0