Ostrava se vykašlala na horníky. Stydí se vedení města za jeho minulost?

Ostrava se vykašlala na horníky. Stydí se vedení města za jeho minulost?

Tohle si vedení města v čele s primátorem Tomášem Macurou za rámeček nedá. Ostrava odmítá největší hornickou slávu v Česku. Vzkaz z magistrátu zní jasně: Máme jiné priority!  
Hanba! Tak označují členové havířských spolků rozhodnutí magistrátu nepodílet se na pořádání 22. Setkání hornických měst a obcí ČR, na které mělo dorazit přes tisíc krojovaných horníků z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska, Německa a Slovinska i dalších hostů.

„Tradice velí, že na slavnostním ceremoniálu přebírají zástupci budoucího pořádajícího města putovní insignie. Nikdo z Ostravy se ale vloni v Chomutově neukázal. Měli jsme zlé tušení, což se nám bohužel potvrdilo,“ říká Petr Rojíček, předseda Klubu přátel hornického muzea Ostrava.

„Ještě v listopadu jsem při osobním setkání s panem primátorem věřil, že 22. SHMO by se u nás mohlo konat. Teď nabývám dojmu, že město zrozené díky nálezu a těžbě uhlí naopak nechce žádné horníky vidět,“ pokračuje Josef Gavlas, místopředseda Sdružení hornických a hutnických spolků ČR.

Tomu z magistrátu vzkazují, že vedení města se „vzhledem k jiným prioritám v roce 2018“ neplánuje letos na organizaci tohoto setkání podílet.

Zároveň ale upozorňují, že pokud by 22. Setkání hornických měst a obcí ČR probíhalo jinde v našem regionu, je Ostrava svolná ho podpořit „přimeřenou částkou“ do výše sta tisíc korun.

„Vážíme si hornických tradic, ale byli jsme osloveni s požadavkem na financování akce s rozpočtem okolo 1,7 milionu korun, ale také na její prakticky kompletní organizaci,“ podotýká mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Závazný příslib poskytnutí podpory byl podle ní požadován v šibeničním termínu.

„Doporučili jsme předkládat tyto žádosti prostřednictvím dotačních programů vyhlašovaných zastupitelstvem, protože uplatňujeme na všech úrovních rozhodování maximální transparentnost. Podpoře zajímavých akcí na území města se rozhodně nebráníme,“ tlumočí Vojkovská názor vedení města.
Krojovaní horníci míní, že pro moravskoslezskou metropoli to není nic jiného než ostuda.

„Jak její představitelé pohlížejí na horníky a havířské řemeslo, může být jedno. Ale minulost městu neseberou! Jsou malé obce vracející se k montánním tradicím po spoustě let,“ zaznívá z různých koutů Česka.

Když je mimo hru Ostrava, myšlenky na uspořádání 22. SHMO se chytají ve Stonavě.

„Byli jsme připraveni zachránit hornickou čest tohoto regionu. O setkání v naší obci jsme jednali,“ uvádí starosta Ondřej Feber. Stonava však nepřipadá v úvahu není tak velká a chybí jí tolik ubytovacích kapacit.

„Ostrava, byť se v ní třiadvacet let uhlí nedobývá, je stále vnímána jako jedno z nejvýznamnějších českých i evropských hornických a hutnických měst. Na setkání se těšili například vysloužilí slovenští havíři, co se tady vyučili a fárali na zdejších šachtách,“ tvrdí bývalý báňský inspektor výroby Josef Gavlas.

Ten nakonec nachází pochopení až na severu Čech 22. SHMO se chystá na 7. a 8. září do Sokolova.

„Je pro nás velikou ctí, že jsme se stali pořadateli tak významné akce. Uskuteční se v rámci oslav Dne horníků, jsme připraveni ji podpořit z rozpočtu,“ dodává jeho místostarostka Renata Oulehlová.


Krojovaní horníci u prezidenta Hornických spolků si považují hlavy českého i slovenského státu. Zatímco vrcholila tuzemská prezidentská volební kampaň, Josef Gavlas se jako ředitel Nadace LANDEK Ostrava spolu se zástupci krojovaných horníků nejen z našeho regionu dočkal v Praze přijetí u Miloše Zemana a v Bratislavě pak u Andreje Kisky. „Hlavně na Slovensku, kde jsem byl u prezidenta počtvrté, je cítit, že si naší činnosti velmi považují. Vědí, že horníci jsou nejenom zruční, ale také soudržní… stejně jako spolky hasičů či myslivců,“ komentuje to Gavlas. Na druhé straně o Ostravě se také nedá říct, že by na havíře či jejich tradice nepamatovala podpořila vznik kalendáře těžních věží pro letošní rok a vydání publikace zdejších pohádek.

Článek převzatý z webu: Deník Deník

0 0