Kde se starají o hornické muzeum

Kde se starají o hornické muzeum

 Jediné muzeum o historii hornictví na Mostecku se dočká větší podpory

Podkrušnohorské technické muzeum v Kopistech u Mostu se letos dočká větší propagace a pomoci při rozvoji. Společné prohlášení o podpoře jediného muzea v kraji, které připomíná historii dobývání uhlí na Mostecku, podepsalo hned několik institucí.

Jedním z podporovatelů je Ústecký kraj, který přislíbil poskytnutí dotace milion korun, dalším město Most, jež stejně jako v předchozích letech podpoří muzeum částkou 250 tisíc korun.




 

Mezi dalšími společnostmi, které by měly technickému muzeu pomoci, je Vysoká škola báňská v Ostravě nebo soukromé těžební firmy.

Do 30. let minulého století přenese návštěvníky věrný model v měřítku 1:50. Zachycuje šachtu a také dělnickou kolonii dolu Humboldt II. v Dolním Jiřetíně v roce 1932, kdy zde vypukla velká hornická stávka. Součástí expozice je také sbírka obrazů, zachycujících těžbu uhlí na Mostecku.

„Podpis tohoto memoranda vnímám jako uctění tradice těžby uhlí v našem regionu, o němž by měly mít povědomí mladší generace i široká veřejnost. Muzeum je připomínkou historie dobývání a zpracování uhlí a hornických tradic, a ať už chceme nebo ne, hornictví je s naším regionem úzce spjato,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Podpora Podkrušnohorského technického muzea podle něj logicky zapadá i do dalších aktivit kraje, který se momentálně také snaží o zapsání Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/Erzgebirge na prestižní seznam světových památek UNESCO.

Muzeum, které letos oslaví patnáct let od svého založení, funguje v prostředí bývalého hlubinného dolu Julius III v Kopistech u Mostu. Návštěvníci tu najdou hned několik technických památek, například těžní parní stroj či soubor industriální architektury z konce 19. století.

Článek převzatý z webu: Mobilní iDNES.cz

0 0