Poláci dovezli z USA skoro milion tun uhlí

Poláci dovezli z USA skoro milion tun uhlí

Polský dovoz uhlí ze Spojených států se v loňském roce zvýšil pětinásobně na 839 tisíc tun. Vyplývá to ze zprávy Agentury pro průmyslový rozvoj (ARP).

Země, kde většinu spotřeby elektřiny pokrývají uhelné elektrárny, se vloni potýkala s nedostatkem uhlí, protože největší těžební firma PGG neplnila produkční plán.




To je důvod, proč státní obchodník Weglokoks, který většinou uhlí vyváží, musel tuto surovinu dovézt z USA. Od listopadu už obdržel dvě dodávky a třetí ještě čeká, uvedly zdroje agentury Reuters obeznámené se situací. Americké uhlí bude podle nich smícháno s polským a prodáno jednak domácím elektrárnám, jednak zahraničním zákazníkům. Podnik Weglokoks už vloni na podzim oznámil, že uhlí z USA je určeno na pokrytí kontraktů s klienty v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Německu a Rakousku.

Největší polská uhelná společnost PGG se snažila pokrýt poptávku svých největších, vesměs státních, klientů. V roce 2016 však byla zachráněna od úpadku a musela omezit náklady, což se podepsalo na jejích investicích.

Na celkovém loňském importu uhlí se dodávky z USA podílely 6,3 procenta. Většinu uhlí Polsko dovezlo z Ruska, podstatně ale zvýšilo nákup v Kolumbii.

Podle prognózy ministerstva energetiky bude Polsko závislé na uhlí ještě celá desetiletí, jeho podíl na výrobě elektřiny by se měl do roku 2030 snížit na 60 procent ze současných 80 procent.

V loňském roce se těžba uhlí v polských dolech snížila o 6,5 procenta na zhruba 66 milionů tun.

Převzato z webu: iUHLI.cz

0 0