Dětmarovice si loni prohlédlo 2000 zájemců

Dětmarovice si loni prohlédlo 2000 zájemců
Podle počtu návštěvníků byl o prohlídku největší zájem mezi středoškoláky, kterých přišlo v 39 exkurzích přes 850. Foto: ČEZ

Elektrárnu Dětmarovice, jedinou elektrárnu a teplárnu Skupiny ČEZ spalující černé uhlí, si loni prohlédly v 61 exkurzích a na dni otevřených dveří přibližně dvě tisícovky zájemců. Roste zájem o odborné exkurze pořádané firmami nebo například seniory, kteří dříve pracovali v energetice.Vloni si elektrárnu prohlédli zaměstnanci několika energetických nebo strojírenských firem, kteří se zajímali hlavně o odbornou stránku provozu. Jednu exkurzi ale naopak zorganizovala společnost působící v oboru IT, pro její zaměstnance to byla v podstatě zážitková turistika,“ upřesnil navýšení zájmu o odborné exkurze pro dospělé výrobní ředitel Karel Šponar, který má exkurze v Elektrárně Dětmarovice na starost.

Podle počtu návštěvníků byl o prohlídku největší zájem mezi středoškoláky, kterých přišlo v 39 exkurzích přes 850. Dalších 12 exkurzí si objednali učitelé základních škol pro žáky vyšších ročníků, které berou do firem před rozhodováním o dalším studiu. Mimořádnou prohlídku uspořádali zaměstnanci elektrárny pro pacienta, který si chtěl léčebný pobyt v Lázních Darkov zpestřit prohlídkou energetického provozu.

Další návštěvníci se mohou do elektrárny podívat pohodlně z domova díky virtuální prohlídce, která zájemce provede všemi důležitými provozy prostřednictvím webové aplikace. Virtuální prohlídku lze vstoupit na adrese:  http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-detmarovice/

Elektrárna Dětmarovice je největší klasickou elektrárnou na území Moravskoslezského kraje i v rámci celé Moravy. Spaluje černé uhlí, ze kterého vyrábí elektřinu a teplo. Ročně dokáže vyrobit okolo 2 500 000 MWh elektrické energie (což je spotřeba více než 700 000 domácností) a přes 800 000 GJ tepla. Teplem zásobuje Bohumín, Orlovou a od loňska také Farmu Bezdínek, ve které začala společnost NWT s pěstováním okurek a rajčat.

Mohlo by vás zajímat:  Elektrárna Dětmarovice dodá teplo skleníkům

Článek převzatý z webu: IUHLI

0 0