OKD by mohlo těžit uhlí až do roku 2030

Vojtěch Filip . Foto: wikipedia.org

OKD by mohlo těžit uhlí až do roku 2030. Vyplynulo to ze schůzky, kterou iniciovalo v Ostravě vedení KSČM se zástupci dolu, odboráři a dalšími odborníky.

Komunisté chtějí, aby  byla vytvořena na ministerstvu průmyslu sekce surovin, která by se podobnými problémy zabývala, uvedla TV Polar.

Společnost OKD, která je ve vlastnictví státu, plánuje útlum těžby do roku 2024. Ten by měl stát asi 5 miliard korun. Jenže nyní se dolům daří a je možné, že se zavírání šachet posune. V Ostravě o tom jednalo vedení KSČM s krajskou hospodářskou komorou, šéfem OKD i odboráři.

Vytěžitelné zásoby je možné vydobývat déle. My jsme toho názoru, že je nutné zachovat těžbu uhlí do roku 2030, ať už z energetického důvodu anebo kvůli rozvoji regionu. Je potřeba více času, aby region restrukturalizační změny zvládl,” vysvětluje předseda KSČM Vojtěch Filip.

OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím společnosti Prisko znovu stát. V dolech na Karvinsku pracuje přes 9000 lidí. Z nich je zhruba 6800 kmenových zaměstnanců OKD a téměř 2500 pracovníků dodavatelských firem. Mezi kmenovými zaměstnanci OKD je několik stovek Poláků, Slováků a některých dalších národností.

0 0