Májovák zahraje na Landeku

Karvinský symfonický orchestr Májovák odkazující se na hornické tradice vystoupí v neděli 12. května v kompresorovně památkové šachty Anselm na Landeku v Ostravě-Petřkovicích. A to vůbec poprvé s novými hudebními nástroji pořízenými díky prostředkům z těžařské nadace!

Májovák pořídil díky Nadaci OKD tympány.

„Pořídili jsme tympány značky Adams a rádi bychom je tam slavnostně představili,“ uvedl vedoucí orchestru Petr Ženč s tím, že koncert podporují mimo jiné i Nadace OKD, Nadace LANDEK Ostrava či samotný Landek Park.

Květnové vystoupení v hornickém  prostředí Májovák nazval „Koncert v obrazech světových mistrů“. V jeho první polovině zazní díla současné světové hudební literatury pro symfonické dechové orchestry, jakými jsou Symphonic Overture od Jamese Barnese, Saxpack od Otto M. Schwarze se sólistou na saxofon Lukášem Kolkem či Dutch Masters Suite skladatele Johana de Meije. „Poslední uvedené je mimořádné třívěté dílo, které je inspirováno obrazy starých holandských mistrů a každé jeho provedení slibuje nevšední umělecký zážitek,“ upozornil Ženč.

Ve druhé části koncertu bude Májovák interpretovat české autory – Bedřicha Smetanu, Leoše Janáčka či Antonína Dvořáka. „ Uslyšíte známé skladby jako Slovanské tance, Polku a Finále z opery Prodaná nevěsta, Pilky z Lašských tanců a další. Současné  autory bude zastupovat ostravský hudební skladatel Pavel Staněk a jeho  Česká taneční suita,“ přiblížil Ženč.

Koncert začíná v 16 hodin, řídit ho bude šéfdirigent orchestru Ondřej Packan a úvodní slovo pronese Daniela Walová. „Vstupné je dobrovolné,“ doplnil vedoucí Májováku.

0 0