Archiv OKD se asi bude stěhovat

Archiv OKD se asi bude stěhovat

Ministerstvo vnitra, Zemský archiv v Opavě a těžební společnost OKD řeší, co bude se zhruba 2,5 kilometru materiálů uložených v Archivu OKD. Archiválie patří státu.

Archiv OKD přijde v půlce roku o akreditaci a stát pak zřejmě bude muset materiály přestěhovat. Řekli to ředitel odboru archivní správy ministerstva vnitra Jiří Úlovec a ředitel Zemského archivu v Opavě Karel Müller.



Státu patří téměř všechny ze zhruba 2,5 kilometru materiálů uložených v archivu, OKD vlastní asi 60 metrů archiválií vzniklých po privatizaci firmy. V archivu jsou různé dokumenty, ale i katastrální mapy nebo kroniky. „My postupujeme přesně podle zákona tak, že jim na základě jejich žádosti odebereme akreditaci a oni musí rozhodnout, co udělají s těmi 60 metry, které musí být nějakým způsobem zajištěny. Zbytek musíme převzít my a uložit je v prostorách, které přísluší Zemskému archivu v Opavě,“ vysvětlil Úlovec.

Müller řekl, že situace směřuje k tomu, že Zemský archiv materiály převezme do vlastní péče. „Řešíme otázku, jak to bude dál, poté co dojde ke zrušení takzvaného akreditovaného archivu OKD. Je to státní majetek pod našim dohledem, ale my to teď jenom kontrolujeme, vedeme to jako státní majetek, ale přímo o to nepečujeme,“ řekl Müller. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský řekl, že o převedení archiválií se jedná.

Pro těžební firmu, která je od loňska v úpadku, by převedení archivu znamenalo úsporu provozních nákladů. OKD nyní hledá strategického investora, který by firmu převzal. Ministerstvo financí však na základě dopisu od vedení OKD minulý týden oznámilo, že žádný z potenciálních investorů nepředložil nabídku, která by umožnila úspěšnou reorganizaci firmy. Firmu by ale mohl převzít stát. Ministerstva se nyní přou, zda by měl OKD koupit státní podnik Diamo, v němž vykonává vlastnická práva ministerstvo průmyslu, nebo státní podnik Prisko, kde vlastnická práva vykonává ministerstvo financí.

Právě dohady o budoucím vlastníkovi nebo strategickém partnerovi OKD komplikují situaci ohledně budovy archivu, která byla pro uskladňování archiválií přímo postavena. Původně se zvažovalo, že by stát budovu mohl odkoupit. Pokud by OKD stát nakonec převzal, znamenalo by to podle Úlovce, že by archiválie mohly v dosavadní budově zůstat.

OKD nám musí sdělit, jak a kam chce umístit těch 60 metrů,“ řekl Úlovec. Firma materiály může darovat státu, nabídnout je ke koupi nebo například uzavřít depozitní smlouvu s jakýmkoli akreditovaným archivem. „My teď dáváme dohromady informace, jak budeme postupovat, kdybychom museli budovu opustit, abychom měli prostor pro uložení 2,5 kilometru archiválií, což je docela dost, ale není to neřešitelný problém,“ řekl Úlovec.

Že by materiály zůstaly v budově, i kdyby patřila jinému majiteli, je podle něj nepravděpodobné. „Kdybychom tam zůstali, museli bychom řešit nájemní vztah. Výhodnější je přestěhovat to do vlastních prostor. S tou budovou teď nepočítáme,“ dodal ředitel odboru archivní správy ministerstva vnitra.

Převzato z webu IUHLÍ

0 0