Kroužek krojovaných horníků Barbora oslavil 90 let činnosti

Kroužek krojovaných horníků Barbora oslavil 90 let činnosti
Ředitel DZ 1 Boleslav Kowalczyk (vlevo) dekoroval prapory hornických spolků.

Ředitel DZ 1 Boleslav Kowalczyk: „Byla to perfektní akce, do které vložili spoustu svého vlastního úsilí a času.“

Kroužek krojovaných horníků (KKH) Barbora slavil počátkem července 90. výročí založení a pozval při té příležitosti do Karviné zástupce dalších havířských spolků z Česka, Polska i Slovenska, zástupce regionální samosprávy a samozřejmě OKD. Za firmu se zúčastnil člen představenstva Michal Kuča a ředitel Důlního závodu 1 Bosleslav Kowalczyk.




„Krojovaní horníci, jejich setkávání, průvody, bohoslužby a další udržování tradic je něco, co k naší profesi patří. Za sebe musím poděkovat organizátorům této akce za perfektní přípravu. Do oslav tak významného jubilea svého klubu dali skutečně hodně vlastního úsilí,“ nechal se slyšet Kowalczyk, který zde dekoroval pamětními stužkami prapory přítomných havířských spolků. Sám pak od představitele KKH Barbora obdržel vzpomínkovou medaili na tuto slávu.

KKH Barbora slavil 90. výročí založení, představil při tom i nový prapor.

Krojovaných horníků se do centra Karviné sjela více než stovka. Počínaje těmi z pořádajícího KKH Barbora, přes kamarády z nejstaršího spolku Rozkvět ze Sedliště až po zástupce Nadace LANDEK Ostrava, která se na zajišťování oslav aktivně podílela.

Předseda KKH Barbora Jan Kavka se nechal slyšet, že devadesátku pojali opravdu ve velkém, protože stovky už by se taky nemuseli v takovémto složení dožít. „Ročně nás bohužel odchází do hornického nebe okolo patnácti. Kdysi nás bylo 800, nyní je nás s bídou 180. Chybí mladá generace, která by hornické tradice uchovávané naším klubem od roku 1927 převzala a nadále udržovala,“ podotkl Kavka s tím, že většina členů je ve věku od sedmdesáti do pětadevadesáti let. Na kamarády zemřelé jak v práci na šachtě, tak i postupem času ve výslužbě, krojovaní horníci samozřejmě kolektivně vzpomenuli a uctili je při pietním aktu. Po něm se vydali ve špalíru do kostela, kde kněz vysvětil nový spolkový prapor KKH Barbora. „Zdobí ho oba patroni našeho cechu – svatá Barbora a svatý Prokop,“ upřesnil Kavka.

Na setkání v budově bývalého učiliště Dolu Doubrava (nyní sídle Krajského střediska volného času Juventus) zaznělo, že těžba uhlí na Karvinsku ovlivňovala a nadále ovlivňuje život, práci i volný čas zdejších obyvatel. „Proto je tak důležitá činnost celé řady hornických spolků, které pomáhají udržovat povědomí o bohaté hornické činnosti celého regionu a zachovávají tradice hornického cechu,“ shodli se přítomni.

Stejného názoru byli i primátor Karviné Tomáš Hanzel či předseda hornických odborářů OKD Jaromír Pytlík. 

0 0