Povodně 1997 na dráze Koksovna Šverma aj lokality

Povodně 1997 na dráze Koksovna Šverma aj lokality

V těchto dnech si připomínáme dvacet let od velkých povodní, které v červenci 1997 zasáhly téměř celou Moravu a Východní Čechy. Ničící živel výrazně poškodil i železnici.






7.července se mezi Jeseníkem nad Odrou a Suchdolem nad Odrou při průjezdu mezinárodního vlaku EuroCity EC104 „Sobieski“ (Vídeň – Varšava) zřítil most. Lokomotiva (shodou okolností to bylo Eso 363.039, které později známe jako reklamní Grand Expres, dnes propagující Šachový vlak) a první vozy díky vysoké rychlosti stačily přejet bez následků, další vozy za mostem vykolejily a některé se převrátily. V pádu z několikametrového náspu do vody jim naštěstí zabránily stromy. Ve vlaku cestovalo okolo 230 cestujících, z toho bylo více než 60 zraněno. Evakuace cestujících byla obtížná, v nepřístupném terénu nemohly přistát vrtulníky ani zde dojet sanitky, odvoz probíhal kyvadlově po kolejích motorovými vozy 810. Později se poblíž zřítil ještě jeden most. Hlavní trať z Ostravy do Přerova byla po zřícení mostů asi dva týdny zcela neprůjezdná.

Rozvodněná řeka Odra 7.července začala zaplavovat nádraží v Ostravě-Svinově, v době kulminace 9.července byla značná část stanice pod vodou. Odra dále postupovala k ostravskému hlavnímu nádraží, kde zcela zatopila obě nákladní přednádraží Ostrava Levé, Ostrava Pravé, přilehlé vlečky, část osobního nádraží a uhelného nádraží, komerční obvod a v neposlední řadě ostravské lokomotivní depo, kde bylo „utopeno“ mnoho lokomotiv. Výstižné jsou fotky od kamaráda Richarda Ondrůška z doby kulminace 9.července…

0 0