Bez havířiny by to bylo o ničem…

V první stálé expozici o karvinských dějinách v pobočce Muzea Těšínska ve Fryštátě se jako červená nit táhne jedna souvislost s těžbou uhlí za druhou.

Fryštát

Kdyby se v okolí Karviné nekopalo uhlí, nová stálá expozice v pobočce Muzea Těšínska na náměstí ve Fryštátě by byla s velkou pravděpodobností bídná. Jelikož ale šachty a havíři stojí za celkovým rozvojem města, můžou se „Střípky z dějin Karviné“ pochlubit řadou relikvií a pamětihodností.

Autorkou je místní rodačka a hrdá patriotka Kateřina Stenchlá. „Rozumí se, že i já pocházím z hornické rodiny. Na šachtě fáral můj děda Izidor Schwarz i táta Ervín Schwarz,“ nechala se slyšet s tím, že vůbec první stálou expozici věnovanou dějinám Karviné připravovali v muzeu od jara letošního roku.






Horník    Z oblasti, která je čtenářům týdeníku Horník nejbližší, obsahuje například kolekci kahanů z konce 19. a počátku 20. století, ještě starší sádrovou plastiku sv. Barbory s polychromovaným malováním, vzácnou obrazovou dokumentaci a mnoho předmětů vážících se k práci i každodennímu životu pracovníků na šachtách.

Vzhledem k tomu, že pivo po šichtě milovali už i pradědové současných horníků, nechybí ani sklenice či etikety. „Skutečným skvostem je orchestrion Dalibor. Stával v havířské hospodě,“ upřesnila Stenchlá. Předchůdce dnešních jukeboxů je restaurovaný, plně funkční a umí zahrát osm různých melodií…

Orchestrion

Pamatováno je na spolkovou činnost včetně havířských dechovek. I na šlechtický rod Larisch-Mőnnichů, který se zasloužil o zprůmyslnění regionu, zakládal šachty a vytvářel důlní učební obory (expozice obsahuje dobové originály z jejich vlastnictví). Svou část zde mají i vyhlášené jodobromové lázně.

Většina exponátů pochází přímo se sbírek Muzea Těšínska, další zapůjčil okresní archiv, spřízněné instituce i soukromé osoby. „Aby se nám to tady neokoukalo, budeme průběžně aktualizovat, doplňovat, vyměňovat informace,“ poznamenala autorka. Součástí je i „proměnná“ výstava – aktuálně o Slovanech.

Radek Lukša

Ing. Jaroslav Minka: Je to kamarádství

0 0