Před 108 lety se začala psát historie Dolu František

Před 108 lety se začala psát historie Dolu František
František
V současné době ční nad okolím už pouze železobetonová těžní věž.

Ani této šachtě, na které byla těžba v roce 1999 ukončena, se nevyhnulo neštěstí. V září roku 1974 se s horníky zřítila těžní klec – přetrhlo se lano.

Hloubení vtažné a výdušné jámy na šachtě v katastru obce Horní Suchá bylo zahájeno v roce 1911 na popud Jindřicha von Larisch-Mönnicha. Samotná těžba černého uhlí započala o dva roky později. Název šachty odkazoval na následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este, v roce 1918 byl přejmenován na Důl František a po roce 1946 se jeho název spojoval s československým prezidentem Klementem Gottwaldem. Až 9. února 1990 se stal opět Dolem František.




František
V areálu Františka otevřel pobočku i producent důlních strojů dh Mining Systems.

Hloubka dobývání se pohybovala od cca 350 do 950 m pod povrchem, dle dostupných pramenů se za osmaosmdesát let provozu podařilo havířům vytěžit téměř 60 milionů tun černého zlata. Bohužel došlo také k nepříjemným tragickým událostem. Nejprve v roce 1920 explodoval metan, v roce 1974 se pak s horníky utrhlo lano klece a chlapi byli rychle sraženi až na podlahu. „Pozoroval jsem zvyšující se rychlost klece, nepomohlo ani držení madla. Najednou jsme se ocitli na podlaze, náraz byl opravdu intenzivní,“ vzpomíná v dokumentu České televize na osudné okamžiky Václav Zajíček, který si během havárie přivodil zlomeniny obou nohou. Na místě zemřelo osm horníků, devátý později v nemocnici. Dvaadvacet chlapů bylo těžce zraněno, čtyři jako zázrakem jen lehce.

Důl František dobře zná také současný revírník úseku vybavovaní a likvidace z lokality Lazy DZ 1 Petr Ožana. „Vzpomínky jsou. Sice trochu smutné, ale jsou. Myslím si, že to tam mohlo fungovat určitě déle,“ říká s tím, že na této šachtě pracoval krátce, asi dva roky od vyučení. „Potom jsem přešel na Důl Dukla. I tam bohužel byla těžba postupem času utlumena,“ říká posmutnělým hlasem. Na otázku, kde se mu pracovalo nejlépe, nedokázal odpovědět. FrantiÅ¡ek

„Každá šachta má svá specifika. Lokality František a Dukla bych přirovnal k menšímu rodinnému podniku, co se týče počtu lidí. Vůbec se to nedá porovnávat s Darkovem či ČSA, hlavně i díky rozsáhlému důlnímu poli,“ dodal Ožana.

V rámci útlumového programu byl poslední symbolický vozík s uhlím z Dolu František vytažen na povrch 30. června 1999. Poté bylo důlní vybavení demontováno a vyklizeno, důl zasypán a začala postupná demolice povrchových objektů. V areálu se dnes nachází průmyslová zóna.

Adam Januszek

0 0