Češi a Slováci diskutovali o těžebním průmyslu

Češi a Slováci diskutovali o těžebním průmyslu

O bezpečnosti práce a výhledech težebního průmyslu v České a Slovenské republice společně jednali zástupci odborových svazů pracovníků v hornictví, naftovém průmyslu a geologii a báňských úřadů obou zemí.




Na pracovním setkání, které uspořádal v hornickém hotelu Harmonie v Luhačovicích Odborový svaz PHGN, se diskutovalo i o Zlatém Permonu a nových pravidlech v soutěži. Akce měla i slavnostní část u příležitosti stého výročí vzniku Československé republiky, které připadá na letošní rok. Právě z toho důvodu pořadatel rozšířil účast na akci zaměřené na bezpečnost práce v hornictví o vedení Slovenského báňského úřadu (SBÚ) a Odborového sväzu pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu z Bratislavy.

V Luhačovicích tak debatovali předseda a ředitel ČBÚ Martin Štemberka a Pavel Dvořák, předseda a ředitel SBÚ Peter Kukelčik a Erik Veseleni, předseda a místopředsedové OS PHGN Jan Sábel, Jaromír Franta a Rostislav Palička a svazový inspektor bezpečnosti práce Ivo Kavka a předseda OZ PBGN Jozef Škrobák.

Ocenění se mimo oficiální program dočkal i předseda OS PHGN Jan Sábel a to za dlouhodobý přínos k bezpečnosti práce v hornictví a za prosazování spolupráce mezi ČBÚ a OS PHGN. Foto: osphgn.cz

„Tématem dvoudenního pracovní jednání byla výměna informací se slovenskými kolegy o vývoji těžebního průmyslu. Jednali jsme i o probíhajícím útlumu hornictví a dopadech na zaměstnanost v regionech. Stranou nezůstaly ani sociální otázky a problematika důchodů. Účastníci se shodli na tom, že všechny vlády po roce 1993 pro záchranu těžebního průmyslu neudělaly vůbec nic, nebo jen velmi málo,“ řekl předseda OS PHGN Jan Sábel.

Likvidace hornictví v Česku nabyla podle něj v průběhu let hrozivých rozměrů. Vlády pod tlakem Evropské komise a zelené lobby ohrozily těžbu kvalitního černého uhlí v OKD a hnědého uhlí na Mostecku, což se projevilo ztrátou tisíce pracovních míst a snížením úrovně energetické bezpečnosti obou zemí.

Předseda Jozef Škrobák ocenil, že jsme slovenským kolegům poskytli jako vzor plné znění českého zákona o předčasných důchodech pro hlubinné horníky, který byl schválen v parlamentu, a na jehož tvorbě se náš odborový svaz výrazně podílel. I na Slovensku se potýkají s možnou likvidací těžby hnědého uhlí a náš zákon by je mohl inspirovat. Hlavní náplní společného jednání byla bezpečnost práce a ochrana zdraví zaměstnanců v hornictví. Spolu s představiteli ČBÚ jsme konstatovali, že dohoda o spolupráci je plněna beze zbytku a přispívá k lepší úrovni ochrany zdraví zaměstnanců v dolech,“uvedl Sábel

Setkání mělo i slavnostní část, ve které byli na návrh odborového svazu vyznamenáni za výsledky dosažené v soutěži o Zlatého Permona zástupci tří podniků. Ocenění ČBÚ a OS PHGN obdrželi Petr Švehla, SIBP SOO Sokolovská uhelná, Arnošt Ševčík, místopředseda SOO CCG Most a inspektor BP Břetislav Javín, místopředseda ZO OS PHGN Důl Darkov a ZIBP.

Ocenění se ke svému překvapení a mimo oficiální program dočkal i předseda OS PHGN Jan Sábel, který z rukou předsedy ČBÚ Martina Štemberky obdržel medaili ČBÚ za dlouhodobý přínos k bezpečnosti práce v hornictví a za prosazování spolupráce mezi ČBÚ a OS PHGN. Tato medaile je báňským úřadem udělovaná pouze v mimořádných případech.

Shodli jsme se na tom, že spolupráce mezi báňským úřadem a odborovým svazem je celorepublikově dlouhodobě na mimořádné úrovni a přispívá k dosahování lepších výsledků v bezpečnosti práce v důlních provozech, a toho si ceníme nejvíce. Spolupráci na tak vysoké úrovni a s takovými výsledky ocenili i naši slovenští kolegové, s tím, že je pro ně inspirací,“ uzavřel Jan Sábel.

Článek převzatý z webu: iUHLI.cz

0 0