Poptávka po uhlí poroste

Poptávka po uhlí poroste

Světová poptávka po uhlí stabilně poroste. Na prezentaci publikace Světového energetického výhledu na Ministerstvu průmyslu a obchodu to uvedla ředitelka divize Mezinárodní energetické agentury (IEA) Laura Cozziová.

Ta zároveň upozornila, že pokud se nebude ve světě prodlužovat životnost jaderných elektráren, naroste produkce emisí a poklesne podíl výroby elektřiny z jaderných zdrojů ze současných zhruba 20 procent na asi pět procent z celkové výroby energií v roce 2040.

Ředitelka divize Mezinárodní energetické agentury (IEA) Laura Cozziová. Foto: youtube.com

Energetický sektor je velice významným producentem emisí. Když snížíme výrobu z jaderných elektráren, tak nám naroste produkce emisí,” řekla Cozziová. „Uvědomme si, že ačkoli nám narůstá produkce z obnovitelných zdrojů, máme tady otázku toho, že tyto zdroje jsou velice proměnlivé a nestabilní. Máme tu také otázku spolehlivosti našich dodávek elektřiny,” poznamenala.

Laura Cozziová rovněž zdůraznila, že loni poprvé klesl pod jednu miliardu počet lidí, kteří neměli přístup k elektřině. „Především v Indii byly mnohé vesnice připojeny k národní distribuční síti. Předpokládá se, že během několika let bude celá Indie elektrifikována. Stále ve tmě je subsaharsaká Afrika,” poznamenala Cozziová.

0 0