Vyšetřování výbuchu ve Stonavě potrvá měsíce

Vyšetřování výbuchu ve Stonavě potrvá měsíce

Related imageVyšetřování loňského výbuchu metanu v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku, při kterém zemřelo 13 horníků, potrvá ještě měsíce. Čeká se na dokončení znaleckých posudků. Uvedla okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková.

Čekáme na dokončení znaleckých posudků. Dokud nebudou hotovy, nebudeme schopni sdělit jakékoliv informace,” uvedla. Dodala, že těžko může odhadnout čas, který znalci budou na vypracování svých závěrů potřebovat. “Jde o velmi obtížnou záležitost. Může to trvat měsíce. Tím myslím i dva či pět nebo šest,” doplnila žalobkyně.

Neštěstí v Dole ČSM-Sever se stalo loni 20. prosince přibližně 880 metrů pod povrchem. Vybuchl tam metan, zahynulo 13 horníků – 12 Poláků a Čech. Deset havířů bylo zraněno. Příčiny výbuchu zjišťuje mezinárodní tým.

Bezprostředně po výbuchu se záchranářům podařilo vynést z podzemí jen čtyři mrtvé. Kvůli požáru muselo být místo uzavřeno speciálními výbuchu vzdornými hrázemi a záchranáři tam mohli sestoupit až po několika měsících. V dubnu záchranáři vynesli z podzemí těla pěti horníků, která byla na začátku důlní chodby. V květnu vynesli poslední čtyři mrtvé z dobývacího prostoru, takzvaného porubu.

V dolech na Karvinsku pracuje zhruba 9000 lidí. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím společnosti Prisko znovu stát.

Článek převzatý z webu: iUHLI.cz

0 0