V rámci sanace areálu Aglomerace, kterou provádí i společnost AWT Rekultivace, byl odstřelen komín Strakáč

V rámci sanace areálu Aglomerace, kterou provádí i společnost AWT Rekultivace, byl odstřelen komín Strakáč
Střelmistr Zdeněk Šobíšek

Střelmistři ze specializované firmy v sobotu 3. srpna krátce po 06:30 odstřelili zhruba šedesát let starý komín bývalé vítkovické úpravny a spékárny železných rud, známý jako Strakáč. Cihlový komín s červenobílou šachovnicí padl k zemi během několika vteřin. Použito bylo 100 kilogramů výbušniny, která byla rozmístěna do 120 vývrtů. Komín dole dosahoval průměru 13 metrů a nahoře devět metrů. Vážil neuvěřitelných 10 tisíc tun a vysoký byl 101 metrů.

Likvidace komína je součástí rozsáhlé sanace bývalého průmyslového areálu Aglomerace, kterou spolu s dalšími firmami provádí společnost AWT Rekultivace ze skupiny PKP CARGO. Součástí sanace celého území je demolice jednotlivých objektů vč. zmíněného komínu, terénní úpravy, sanace kontaminovaných zemin, odstranění odpadů a příprava ploch pro výsadbu zeleně.

 „Nebyl to úplně rutinní odstřel, protože to byl mohutný komín. Tloušťka stěny byla dva metry, průměr v patě komínu byl asi 13 metrů. Příprava probíhala tři dny, tedy vlastní práce. Navrtání trvalo dva dny, vrtaly se 150 centimetrů dlouhé vývrty. Dopadlo to líp, než jsem čekal,“ řekl střelmistr Petr Šobíšek.

 Vlastníkem kontaminovaného a zdevastovaného areálu, kde komín stál, je společnost Vítkovice. Dlouhodobě poukazuje na to, že Aglomerace i s komínem je výraznou ekologickou zátěží. Firma už dříve uvedla, že komín je kontaminovaný olovem, arzenem, polychlorovanými bifenyly a dalšími karcinogenními látkami a pro obyvatele Ostravy představuje riziko.

 V sanované lokalitě bude vysazeno přes 4400 stromů a bude připravena jako zóna pro lehký průmysl. Po dokončení úprav lokality budou zasíťované pozemky nabídnuty investorům a developerům. Cílem je do lokality přivést moderní provozy, zázemí pro IT či lehký průmysl.

Zdroj: ČTK

Video

Mohlo by vás zajímat:
Ďáblova továrna aneb pár slov o Aglomeraci

0 0