Jádro v roce 2040 polovinu elektřiny nevyrobí

Podle Jaroslava Míla je nejdražší elektřina ta, kterou nemáte. Foto: Jaroslav Míl

Podíl uhelných elektráren v energetickém mixu má podle energetické koncepce v roce 2040 klesnout na 11–21 procent. Nejvíc elektřiny, asi polovinu z celkové produkce, by v té době měly vyrábět jaderné elektrárny. Podle vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla je to však nereálné.

Představa, že do roku 40 skutečně zvládneme takovýto podíl výroby v jaderných elektrárnách, je v podstatě nereálná, protože my prostě budeme nejdřív v prvé řadě nahrazovat elektrárnu v Dukovanech, to je jedna věc. Druhá věc je, že energetická koncepce zpracována nějaké době se postupně upřesňuje a vlastně již v březnu tohoto roku jsem předložil stálému vládnímu výboru návrh, aby byla upřesněna,“ uvedl Míl v České televizi.

Podle něj je nyní úkolem Ministerstva průmyslu a obchodu, aby zpracovalo nový materiál pro jednání s Evropskou komisí. „Nezapomeňme na to, že dneska nám řízení soustavy je umožněno především proto, že nyní fungují bloky o jednotkových výkonech 110–200 MW. Přes 20 těchto bloků odstavíme a náhrada jenom jedním supervelkým blokem typu 1700 MW prostě není optimální, ale je potřeba to mít doloženo,“ vysvětlil Míl, který upozornil rovněž na to, že je nutné zaměřit se na regiony, kde budou odstaveny prakticky všechny zdroje.

Velkým tématem bude rovněž růst spotřeby elektřiny a její výroba v okolních zemích. „Některé země mají představu, že spotřeba elektrické energie bude klesat. Já bych položil jednoduchou otázku, jestliže máme nahradit elektrickou energií oblast vytápění, oblast chlazení plus pochopitelně výrobu z nekvalitních zdrojů a přejít na jiný typ výroby a elektrifikace, tak jsme v situaci, kdy se to bez zvýšení výroby elektrické energie neobejde, protože ta spotřeba brutálně poroste. Odhady, které byly zpracovány v rámci Evropské komise, hovoří o 50–80 procentech, když my se budeme držet konzervativního scénáře v rámci dekarbonizace na nějakých 30 procentech, tak jsme v situaci, kdy prostě ani toto nebude dostačovat,“ upozornil vládní zmocněnec.

Absolutním nesmyslem by podle něj bylo spoléhat se na dovoz elektřiny z okolních států. „Největší dopad na ceny elektřiny je to, když tu elektřinu nemáte, to je v podstatě ta nejdražší elektřina, která je. Není tajemstvím, že v Belgii se prodávala elektřina za 300 – 500 euro megawathodinu, v Kalifornii se na začátku letošního roku myslím prodávala téměř za 900 dolarů za megawatthodinu, to jsou ohromné částky. My se pohybujeme pořád někde mezi 40 až 50 eury. Pokud bude na kontinentě nedostatek elektrické energie, respektive v jednotlivých regionech, tak pochopitelně půjde cena nahoru,“ varoval Míl, podle nějž Evropská unie dopustila pokřivení trhu systémem různých dotací a pomocí a rovněž krytím národních zájmů některých států.

Jaroslav Míl je ohledně zvládnutí výstavby nových jaderných bloků optimistický, zároveň upozorňuje, že je výstavba nezbytná.

„Dukovany prostě musí být nahrazeny, České republice v podstatě nic jiného nezbývá, pokud má udržet určitou energetickou bezpečnost a vůbec bezpečnost státu a především zásobování obyvatel. Data, která přenosovka zpracovala, jsou skutečně alarmující,“ uzavřel vládní zmocněnec pro jadernou energetiku s tím, že do roku 2040 budeme schopni vystavět nový blok v Dukovanech, nikoli však bloky dva. „Postavit dva bloky do roku 40 na to prostě ta země sílu ekonomickou ani personální, ani strojírenskou v podstatě nemá,“ vysvětlil Jaroslav Míl.

Článek převzaty z webu: iUHLI.cz

0 0