Stovky lidí si přišly prohlédnout areál státního podniku v Ostravě

Stovky lidí si přišly prohlédnout areál státního podniku v Ostravě

Jediný důl v Ostravě, na kterém se dodnes fárá, se v sobotu 14. září 2019 na pár hodin otevřel veřejnosti. Areál šachy a sídla státního podniku DIAMO, odštěpného závodu ODRA, navštívilo 810 lidí, což bylo za dobu konání dnů otevřených dveří na šachtách na Ostravsku nejvíce.

„Přišlo hodně bývalých zaměstnanců Dolu Jeremenko i dalších ostravských šachet, ale tuto příležitost využili i mladí lidé a celé rodiny, které nemají s hornictvím nic společného. Nejmladšímu účastníkovi bylo 6 měsíců a nejstaršímu 85 let. I po těch letech měli někteří bývalí horníci slzy v očích,“ řekl hlavní organizátor Libor Jalůvka z odštěpného závodu ODRA.

Důl Jeremenko těžil uhlí téměř sto let a patřil k nejhlubším na Ostravsku. Těžit přestal před 26 lety, ale nebyl zasypán jako ostatní. Zajišťuje čerpání důlních vod pod celou Ostravou, slouží jako sídlo odštěpného závodu ODRA státního podniku DIAMO, sociální centrum a dispečerské pracoviště protimetanového systému.

„Snažíme se připomínat a vysvětlovat naši činnost, která není tolik vidět, ale je důležitá pro bezpečnost na Ostravsku, rozvoj území a mimo jiné také pro těžbu na Karvinsku. Děkuji všem, kteří pomohli akci připravit a podíleli se na organizaci i bezpečném průběhu,“ uvedl Petr Kříž, ředitel odštěpného závodu ODRA státního podniku DIAMO, který také osobně přivítal první návštěvníky na dni otevřených dveří.

Zájemci měli možnost vyjet na dominantní kladivovou těžní věž jámy Jeremenko, prohlédnout si působivou strojovnu uvnitř a venku Ostravu i okolí z výšky 55 metrů. Dále byla k vidění unikátní obří čerpadla pro čerpání důlní vody z ostravské a petřvaldské dílčí pánve. Součástí programu byla i prohlídka druhé strojovny s památkově chráněným funkčním elektrickým těžním strojem z roku 1924 a prohlídka centrálního dispečinku pro řízení čerpání důlních vod a monitoring výstupu důlních plynů na povrch.

„Na dispečinku a během prohlídky jsem se dozvěděl spoustu zajímavých informací, které by mohly mít důlní vodu, obřím bazénu pod Ostravou a pokusem o její využití nebo o systém protimetanové ochrany. Stejně vyhlídka z těžní věže byla působivá. Byli jsme i loni na Dole Alexander. Je dobře, že státní podnik dělá akce pro veřejnost, “  pan Mirek, jeden z účastníků akce, který přijel z Petřvaldu i s dcerou. 

Zájemci mohli navštívit
i strojovnu Dolu Jeremenko

Státní podnik DIAMO, který se stará o zavřené šachy na Ostravsku a zahlazování následků těžby, připravil pro návštěvníky, aby promítal dokumentární filmové a výstavní fotografie s hornickou tématikou nebo výstavu pracovních nástrojů a hornických artefaktů z ostravských dolů. Poprvé byl vystaven autentický model ostravského Dolu Petr Bezruč. Doprovodný program pomohli připravit sběratelé a honičtí nadšenci: Petr Kubinský, Rostislav Šeruda, Kateřina Polínková a Jan Pastrňák.

„Hornictví stále k Ostravě patří, i když dnes už v jiných zemích. Těší nás zájem lidí o hornickou historii a současné dění na zavřených šachtách. Někteří byli překvapeni, co všichni mohou pracovníci zabezpečovat a zvládat. „Jsem rád, že média se zajímají o své práci,“ doplňuje Libor Jalůvka.

Těžba na Dole Jeremenko (dříve Louis) začínáhala v období 1896–1992 a bylo tam vytěženo 28,5 milionu tun uhlí. Důl měl rozlohu 290 ha, 8 pater, tři jámy a největší hloubka, odkud se dobývalo uhlí, bylo 1 200 m. Na základě rozhodnutí státu byla těžba na Dole Maršál Jeremenko utlumena a zcela ukončena k 31. prosinci 1992.

Ing. Před naším letopočtem. Jana Dronská, MBA
o. z. ODRA

Reklama1 [AdSense-B]

Reklama2 [AdSense-C]

Reklama3 

0 0