Nové uhelné elektrárny staví 60 zemí světa

Zatímco členské země Evropské unie, které ještě těží uhlí, hodlají s jeho spalováním v elektrárnách a teplárnách skoncovat, zbytek světa postupuje zcela opačně. Podle databáze Global Coal Exit List plánuje v současné době výstavbu dalších uhelných elektráren na 60 zemí.

Souhrnný instalovaný výkon uhelných elektráren ve světě, jež nyní přesahuje 2000 GW, tak stoupne o 579 GW. Uhlí nadále zůstává ve světě klíčovým zdrojem pro výrobu elektřiny a tepla, uvedly Hospodářské noviny.

Loni těžba uhlí meziročně stoupla o 3,3 procenta, tedy o 250 milionů tun na 3,55 miliardy tun, uvádí Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Elektrárny spalující uhlí vyrábějí asi 37 procent veškeré elektřiny.

Uhelným tahounem je Čína, která počítá s další rozsáhlou výstavbou těchto kapacit. Souhrnný instalovaný výkon uhelných elektráren v Číně činí 1027 GW a neustále se zvyšuje. Jen od začátku roku 2018 do konce letošního června uvedla do provozu uhelné elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 42 900 megawattů. To odpovídá skoro dvojnásobku výkonu všech elektráren v Česku. Další uhelné elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 121 300 megawattů (MW) jsou v Číně rozestavěny. To je asi o 20 procent více než ve všech ostatních zemích světa.

Čína podle neziskové organizace Global Energy Monitor svojí energetickou politikou vážně ohrožuje dosažení cílů ve snižování emisí, k nimž se spolu s dalšími více než 190 státy zavázala koncem roku 2015 na pařížské klimatické konferenci.

„Pokud Čína výrazně neomezí své uhelné kapacity, budou globální cíle ve snižování emisí nedosažitelné, i kdyby se všechny ostatní státy s uhlím rozloučily,“ tvrdí Christine Shearerová, analytička Global Energy Monitor.

0 0