Američané budou zplyňovat uhlí v Indonésii

Americká chemická společnost Air Products & Chemicals se spojí se dvěma místními společnostmi, Bakrie Capital Indonesia a Ithaca Resources s cílem vybudovat výrobní zařízení na výrobu uhlí a metanolu ve východním Kalimantanu v Indonésii. Investice má dosáhnout 2 miliard dolarů (přes 50 miliard korun)

Společnost Bakrie Capital Indonesia, součást skupiny Bakrie, a společnost Ithaca Resources, část společnosti AP Investment, dodají uhelnou surovinu a zavázaly se dodávat metanol k prodeji v Indonésii na základě dlouhodobé smlouvy, oznámila americká společnost.

Zařízení umožní vyrábět ročně téměř dva miliony tun methanolu z téměř šesti milionů tun uhlí. Očekává se, že projekt bude zahájen v roce 2024.

Jodi Mahardi, mluvčí Úřadu pro koordinaci námořních záležitostí a investic, pro deník Jakarta Post uvedl, že projekt zplyňování uhlí, druhý v Indonésii, by mohl snížit závislost země na dovozu methanolu. Zplyňování přeměňuje uhlí na metanol, klíčovou součást výroby bionafty B30, která používá 30 procent palmového oleje.

„Technologický pokrok pokračuje a vláda je odhodlána zvyšovat přidanou hodnotu. Doufáme také, že to zvýší pracovní příležitosti, protože projekt potřebuje místní pracovníky pro jeho rozvoj a provoz.” řekl Jodi Mahardi.

Indonésie, která patří mezi pět největších světových producentů uhlí, nedávno schválila zákon, který reviduje zákon o těžbě uhlí a nerostných surovin z roku 2009 s cílem podpořit rozvoj navazujícího těžebního průmyslu, který zahrnuje mimo jiné projekty na zplyňování. Vláda doufá, že letos získá investice z těžebního sektoru 7,8 miliardy dolarů.

V loňském roce dosáhla produkce uhlí v Indonésii 610 milionů tun, čímž překročila vládní cíl o 124,7 procenta. Vláda proto zvýšila letošní produkční cíl na 550 milionů tun.

0 0