Ostravské těžní věže jsou na prodej

Ostravské těžní věže jsou na prodej

 Neváhejte a kupujte – není jich hodně.

Těžní věže Alexander 1 a 2 v Kunčičkách i Terezie na Slezské v Ostravě nabízí státní podnik DIAMO k prodeji. Staré těžní věže si můžou koupit i soukromníci.

„Opravdu by si mohli starou těžní věž pořídit. Ale museli by počítat s určitými podmínkami a omezeními. Jedná se o kulturní památky, a pokud by chtěli upravovat jejich vzhled, museli by hledat společná řešení s památkáři,“ uvedla pro Denik.cz mluvčí DIAMO Jana Dronská. Státní podnik stanovuje ceny řečených objektů na základě znaleckých posudků.

„Nový vlastník musí zajistit plynotěsné stavební oddělení prostoru nad ohlubňovým povalem od využívané části objektu a instalovat monitoring důlních plynů,“ upozornil technik DIAMO Libor Jalůvka. A zmiňuje dřívější prodeje šachetních budov: Těžní jámy Jindřich v Moravské Ostravě, větrní jámy Hlubina v Dolních Vítkovicích nebo výdušné jámy Šverma 3 v Mariánských Horách.

DIAMO má v aktuální nabídce na svém webu deset položek v areálech bývalých dolů na Ostravsku či Karvinsku. Z kulturních památek jsou v něm kromě lokality Terezie zahrnuty i opravené budovy jam Alexander 1 a 2 s těžními věžemi v Kunčičkách a budova kotelny a skladiště asi z roku 1910 stojící na dřívější šachtě Barbora (kde je též voda, kanalizace, elektřina).

Vážný zájemce je ale jediný – obvod Slezská Ostrava uvažuje o bezúplatném získání nejvyšší zachované těžní věže nad městem. „Je v areálu Dolu P. Bezruč, jenž je strategicky umístěn, a vidíme v něm potenciál pro vytvoření určitého centra. Máme zájem o toto území a jeho přeměnění na živý veřejný prostor,“ vysvětlil starosta Richard Vereš.

Ze samotné těžní věže jámy Terezie by podle něj mohla vzniknout rozhledna (a stát se velkou konkurencí Nové radnici i haldě Ema). „V okolí zvažujeme vybudování multifukčního skateparku, letního kina či provozování jiných nekomerčních aktivit,“ upřesnil Vereš. Obvodu by DIAMO předalo historickou strojovnu asi s elektrickým těžním strojem uvnitř.

 

 

3 0