Dobrý den, havíři, přátelé a kamarádi,

Dobrý den, havíři, přátelé a kamarádi,

Včera se konala velmi krásná svatá mše za sv. Prokopa (patrona horníků a hutníků, která je znovu obnovená od roku 2013). Mše se konala od 18 hodin v Katedrále Božského Spasitele v centru Ostravy. Zúčastnilo se jí „pouze“ 19 krojovaných ze dvou hornických spolků – Klubu přátel hornického muzea Ostrava, z. s. a Spolku krojovaných horníků při obci Stonava (měli zde i devítiletou hornickou slečnu Emmičku). Mši sloužil Mons. Jan Plaček a měl krásnou řeč a velmi si chválil hornické povolání a vyzdvihoval hornické povolání a hlavně „černé zlato“! Katedrálou zněly nádherné varhany, které kromě žalmů, hrály také perly klasické hudby Johanna Pachelbela Kánon D Dur a Johanna Sebastiana Bacha – Air. Včetně sloužících se mše zúčastnilo 56 osob. Po skončí mše byli zejména krojovaní pozvaní na faru k drobnému občerstvení a popovídání si. Bohužel smutnou realitou je, že se nás schází čím dál tím méně! V Hornickém Zpravodaji č. 3/2020 se o této akci více rozepíši i o katedrále samotné, kde jsou také obrazy havířů, sv. Barbory a relikvie sv. Prokopa. Velké poděkování patří Mons. Janu Plačkovi a Ing. Zdeňkovi Porubovi, kteří tuto akci znovu obnovili a taktéž zorganizovali. 

P O Z O R !!!
D Ů L E Ž I T É S D Ě L E N Í !!!

Pietní akt na dole Dukla, který se měl konat v úterý 7. 7. 2020 od 10 hodin je zrušený dle nařízení města Havířova. Zastupitelé města Havířov v komorním duchu položí u památníku symbolicky jen kytici. Proto prosím, respektujete toto nařízení a nejezděte v den 59. výročí od tragické hornické havárie, kde zemřelo 108 havířů, na místo pomníku do areálu bývalého dolu Dukla. Děkujeme za pochopení.

Setkání hornických a hutnických měst a obcí, které se mělo konat o víkendu 12. a 13. 9. 2020 je taktéž ZRUŠENÉ a to zejména z organizačních, finančních a hygienických důvodů. Podrobnosti zatím nemáme a ani není uvedená náhradní varianta.

Prosím, šiřte tyto 2 sdělení mezi své kolegy, kamarády, havíře, členy spolků a ostatní. Předem Vám děkuji za ochotu a spolupráci.


Zdař Bůh, Kateřina Polínková

OBRAZEM: Horníci uctili svého patrona v Katedrále Božského Spasitele v Ostravě

/FOTOGALERIE/ Centrem Ostravy se rozezněly ve čtvrtečním podvečeru zvony vybízející k návštěvě katedrály. Konala se v ní bohoslužba za havíře a hutníky.

Při čtvrteční slavnostní mši za živé i zemřelé horníky v ostravské Katedrále Božského Spasitele uctili členové hornického stavu rovněž svého patrona, svatého Prokopa, jehož relikviář byl v katedrále po celou dobu trvání mše přítomen. Při bohoslužbě zmínil kazatel také situaci způsobenou koronavirem, která je především pro karvinské horníky velmi aktuální. 

V souvislosti s pandemií řekl, že poslední čtyři měsíce byly pro všechny úžasnou zkouškou. Po bohoslužbě se přítomní odebrali na faru, kde zpívali hornické písně, známé též jako karmíny. Slavnost se koná každoročně od roku 2013. Její historie je však mnohem delší, sahá až do druhé poloviny devatenáctého století.

FOTOGALERIE

Světlana Nedvědová

0 0