Výroba se zastavila na šest týdnů, šlo o preventivní rozhodnutí OKD

Výroba se zastavila na šest týdnů, šlo o preventivní rozhodnutí OKD

Podle českého ministra zdravotnictví tím těžební společnost velmi pomohla zvládat epidemii v našem regionu.

Dobývané poruby, ražené čelby, nově vybavované i vytěžené likvidované bloky – tedy pro výrobu klíčová pracoviště – byly od pátku 3. července dočasně zastaveny v rámci opatření proti nákaze koronavirem COVID-19. V revíru OKD se tak stalo historicky poprvé.

„Provoz byl přerušen na šest týdnů. Na jednotlivých šachtách zůstali zaměstnanci obsluhující provozy nutné k zajištění bezpečnosti dolů,“ informovala předsedkyně představenstva těžební společnosti Vanda Staňková na tiskové konferenci svolané k situaci na ostravském krajském úřadě. Upřesnila, že v prvním týdnu od zastavení výroby fárali ještě i chlapi s úkoly připravit vše pro odstávku. Pak se jejich pohyb v dole omezil na skutečně nezbytně nutné minimum. „A poslední ze šesti týdnů by se měli vracet ti, kteří zajistí nájezd provozu,“ vysvětlila Staňková.

Zdůraznila, že šlo o rozhodnutí, k němuž OKD přistoupilo samo od sebe – po zjištění v té době známých výsledků plošného testování na Dole ČSM.
„Od chvíle, kdy jsme evidovali prvního nemocného zaměstnance, jsme přijali mnoho protiepidemických opatření, plnili jsme všechna nařízení krajské hygienické stanice včetně omezení kontaktu mezi směnami. Již v návaznosti na první plošné testování byla přerušena těžba na dole Darkov. Věřili jsme, že uvedené snahy přispějí k zamezení šíření epidemie COVID-19 v naší společnosti.

Následná testování na dole ČSM ale potvrdila vysoký výskyt pozitivních případů. Nejsme epidemiologickými odborníky a nadále plně důvěřujeme odborníkům z krajské hygieny. Po uvážení výše uvedeného jsme proto sami o své vůli přerušili těžbu,“ upřesnila předsedkyně představenstva.

Podle ředitele provozu Davida Hájka zůstaly na ČSM-Sever, ČSM-Jih, ČSA a Darkově jen necelé dvě stovky důlních zaměstnanců na každé šachtě.
„Kolegové, na které se vztahuje přerušení provozu, a tudíž mají překážku v práci na straně zaměstnavatele, budou pobírat plnou průměrnou mzdu,“ sdělil. Rozhodnutí o dočasném zastavení výroby sice padlo ve dnech, kdy se právě na Darkov vracelo 158 horníků po nemoci či karanténě, nicméně šestitýdenní výluka začala platit i tady.

„Jsme velmi rádi, že převážná část našich nemocných kolegů měla bezpříznakový průběh onemocnění. Ale i přes to jsme považovali za odpovědné přerušit těžbu, ražby i vybavování a likvidace porubů a přizpůsobit provoz aktuální situaci,“ uvedl výkonný ředitel OKD Radim Tabášek s tím, že s mimořádným opatřením seznámil i akcionáře a konečného vlastníka – státní podnik PRISKO.

Tento krok OKD ocenili ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, hlavní česká hygienička Jarmila Rážová i krajská hygienička Pavla Svrčinová. „Po šesti týdnech se ohnisko v těžební firmě vynuluje a uděláme za ním tlustou čáru,“ konstatoval na ostravské tiskové konferenci epidemiolog Rostislav Maďar.

0 0