Pokud znovu zavřeme šachty, už je neotevřeme

Pokud znovu zavřeme šachty, už je neotevřeme

Kdyby se podruhé kvůli covidu zavřely šachty, myslím si, že bychom je už neotevřeli. Náklady jsou obrovské, uvedl v rozhovoru pro MF Dnes předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková, která se chystá na to, že v březnu příštího roku ukončí činnost Dolu Darkov a Dolu ČSA.

Předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková vysvětlila, že náklady na udržení šachet v zajišťovacím režimu bez těžby jsou obrovské. Foto: OKD

„Předpokládám, že splníme usnesení, které vláda schválila, tedy že k 1. lednu převedeme na státní podnik Diamo (má provádět útlum těžby v uhelných dolech – pozn. red.) lokality, které se již dnes utlumují, a k 1. březnu, poté, co tam ukončíme těžbu, i šachty Darkov a ČSA,“ řekla Staňková, podle níž je ukončení těžby na obou zmíněných šachtách pro OKD nejlepším rozhodnutím.

„Nějaké uhlí na Darkově a ČSA v hloubce ještě je, ale to bychom museli investovat miliardy korun, abychom se k němu dostali. Ty nyní OKD nemá. A i kdybychom je na účtech měli, bylo by nehospodárné peníze takto použít,“ vysvětlila Staňková.

O osudu Dolu ČSM se teprve bude rozhodovat. Podle Staňkové rozhodnou ceny černého uhlí zřejmě v říjnu roku 2020 a to, jak se budou dále vyvíjet. Firma se ale podle své předsedkyně představenstva musí velmi rychle rozhodnout, jaké uhlí, kde a kde chce těžit, aby na to byla připravena.

„Cenově nejvýhodnější je pro nás to koksovatelné. Musíme mít dostatek kvalifikovaných lidí a mít je k dispozici včas. Nejde je jen tak vzít a poslat do dolu. Nemůžeme si v budoucnu říct: „Tak už je rok 2022 a právě jsme se rozhodli, že budeme těžit dál, protože situace se zlepšila.“ Důl musí žít. A v případě pozdního rozhodnutí by v podstatě těžba fakticky stála po dobu příprav, museli bychom nově nabírat kolektivy, a to vše by znamenalo jen další náklady navíc,“ vysvětlila Staňková, podle níž s útlumem těžby postupuje i centralizace firmy a snižování nákladů.

Šéfka OKD se vyjádřila i otlaku na prodloužení těžby ze strany hutí a tepláren. Argumentem je například udržení zaměstnanosti. „To je hezké, že těm firmám jde o zaměstnance, ale jakmile s nimi jednáme o cenách, tak se mluví tvrdě a žádné výhody pro nás nemají. Tvrdě, neříkám neférově. Nikdy nepadlo, že budou podporovat OKD lepšími cenami. Naše existence jim přitom pomáhá při vyjednávání o cenách, aby je nemohl vydírat zahraniční dovozce. Až OKD nebude existovat, možná pochopí, jak jim to pomáhalo,“ uvedla Staňková.

Útlum OKD bude muset podle ní hradit stát. To je i důvod, proč se budou šachty převádět na státní podnik Diamo. „Rapidní pokles cen uhlí a další okolnosti nám bohužel neumožňují, abychom útlum provedli sami. Na druhou stranu jsme už do něj investovali spoustu peněz. Jak „stará“ OKD, tak nová firma, která vznikla po insolvenci. Jde o stamiliony, miliardy korun,“ vysvětlila Staňková.

V reorganizačním plánu z roku 2017 se psalo o 8,6 miliardy korun potřebných pro provedení útlumu, v letošní zprávě pro vládu už jde o 13,6 miliardy. Staňková nárůst nákladů vysvětluje rychlostí útlumu. „Čím rychleji se utlumuje, tím je to dražší. Navíc se do nákladů nově započítaly věci, se kterými jsme nepočítali. Diamo kalkuluje ještě s čerpáním vod nebo s likvidací povrchových staveb. A to jde do miliard korun,“ uvedla.

Bezprostřední budoucnost OKD je podle Staňkové nejistá i kvůli pandemii. „Před námi je spousta neznámých. A to odhlížím od možného ekonomického propadu a dalšího pádu cen. Když se podíváte, co se děje v Česku s covidem, tak nikdo nemůže předvídat, co bude. My jsme nyní sice, díky testování, možná nejbezpečnějším zaměstnavatelem v zemi, ale co bude v budoucnosti, nikdo neví. Pokud by se to zhoršilo, zvláště když čteme, že imunita není napořád, tak se může opakovat i situace se zavřením šachet. Osobně si myslím, že bychom v takovém případě už podruhé neotevřeli. Náklady na udržení šachet v zajišťovacím režimu bez těžby jsou obrovské,“ vysvětlila Staňková

0 0