Unucka: Uhelný exit v roce 2033 je naprosto nereálný

Unucka: Uhelný exit v roce 2033 je naprosto nereálný

Dokud nebudeme mít dostatek jaderných zdrojů, nemůžeme přestat spalovat uhlí, řekl v rozhovoru pro iUHLI.cz náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje a člen Uhelné komise Jakub Unucka (ODS). V teplárenství obnovitelné zdroje nepomůžou vůbec, dodal.

Plyn je stejně fosilní palivo, jako uhlí a není tedy trvalou alternativou. Se započtením těžby navíc na klima působí hůř, než uhlí. Spoléhat na dovoz elektřiny v době nedostatku slunečního svitu a za bezvětří, když přitom na dovoz spoléhají všichni, je nesmysl. Náměstek hejtmana Jakub Unucka je ve svých názorech jednoznačný.

Jakub Unucka chce, aby v roce 2030 už žádná domácnost neměla kotel na uhlí. Foto: wikipedia.org Jan Poláček

Jste spokojeni s kvalitou a včasností dodání podkladů, které dostáváte pro jednání pracovních skupin i samotné Komise?

Doba je hektická a tomu odpovídá i předkládání materiálů. Tomu se musíme přizpůsobit.

Vy osobně považujete rok 2033, o kterém se nyní začalo více mluvit, jako termín konce uhlí v energetice za reálný? Kolik tahle rychlost podle vás bude stát?

Rok 2033 je z mého pohledu v rámci celé ČR naprosto nereálný bez ohledu na finance. Zajistit dostatek elektřiny a tepla pro domácnosti bez uhlí v roce 2033 by sice teoreticky šlo masivním přechodem na plyn, ale to je slepá ulička. Plyn je stejné fosilní palivo jako uhlí a pro klima je se započtením těžby ještě horší než uhlí. Dokud nebude dostatek jaderných zdrojů, nemůžeme uhlí přestat spalovat. Ale samozřejmě platí lokální výjimky, v našem moravskoslezském kraji, který je zcela závislý na spalování černého uhlí počítáme s tím, že už v roce 2030 se černé uhlí spalovat přestane. Protože zkrátka nebude. Ale jde o jednu dvacetinu spotřeby uhlí v ČR, takže to je řešitelné.

Jaký klimatický přínos (z pohledu snížení emisí co2) by tento termín útlumu měl? Je to vyčíslené?

Uhelná komise nemá řešit klimatické přínosy a zápory, ale jen možnosti ukončení spalování uhlí.

Čím uhlí ve výrobě elektřiny a tepla nahradíme? Co všechno se musí fyzicky vybudovat, aby mohlo Česko fungovat bez uhlí?

Malá část se dá nahradit obnovitelnými zdroji, větší část plynem, ale základem je jádro. Ať už velké jaderné zdroje pro výrobu elektřiny nebo malé modulární reaktory pro výrobu tepla. Samostatnou kapitolou je teplárenství a centrální zásobování teplem. Tady obnovitelné zdroje nepomůžou vůbec, topit se dá buď jádrem, nebo plynem. A jádro zatím není. A tady musím opětovně zmínit naprosto nerealistické scénáře používání obnovitelných zdrojů od některých členů UK, které jsou založeny na zcela chybných číslech a v době nedostatku větru a slunečního svitu předpokládají, že elektřina se odněkud přiveze. Jenže stejně uvažují po celé Evropě. Takže ji přivézt opravdu nebude možné.

Kdo bude budovat nové zdroje? A kdo je bude platit?

Stejně jako všude ve světě, kombinace soukromých a veřejných investorů.

Co bude s uhelnými kapacitami? Zůstanou v záloze a pro případy nepříznivého počasí, nebo se mají zbourat? 

Zbourat, respektive přestavět. Když se kotel odstaví, už se nikdy nezapálí.

Čím budou topit domácnosti, především na vesnicích? Plynofikovaná jich je totiž jen asi polovina.

Uhlím rozhodně ne, tady budu drsnější než většina Zelených. V roce 2030 by v ČR neměl být jediný domácí kotel na uhlí. Kdo jednou bydlel vedle souseda s uhelným kotlem, dá mi za pravdu. U domácích kotlů je na rozdíl od velkých tepláren široká škála možností náhrady. A s využitím evropských peněz se do dá vyřešit poměrně jednoduše. Komunitní zelené energetické projekty jsou sice zatím pro většinu lidí nepředstavitelné, ale to je cesta, které věřím.

Článek převzatý z webu: Přemysl Souček   iUHLI.cz

0 0