Další důkazy o nedomyšlenosti zelených receptů

Vše nasvědčuje tomu, že Ursula von der Leyenová a další komisaři EK nečtou. Nebo čtou, ale neumějí hledat informace. To samé platí o většině poslanců Evropského parlamentu.

Elektromobily nepřinesou předpokládané snížení emisí C02 stejně, jako je nepřinese takzvaná ekologická móda. Ač úředníci EU a další příslušníci zelené lobby vytrvale vymýšlejí nová omezení pro spalovací motory a zároveň dotace pro elektromobily a kážou o ekologické módě jako o pilířích jejich snahy snižovat emise oxidu uhličitého a vůbec udržitelnosti, pravda je úplně jinde.

Například ona ekologická či udržitelná móda, jež spolu s vegetariánstvím, jízdou na kole a demonstrováním za „okamžité řešení klimatu“ patří k poznávacím znamením členů moderní třídy uvědomělých. Místo kůže takzvaná ekokůže, místo konopí místo vlny, místo kožešiny plasty s kukuřicí, zkrátka náhrady toho, co zelení nechtějí používat. A proč ne, že? No protože tyhle materiály přinášejí znatelně víc problémů, než užitku.

Ekokůže, ze které je čím dál víc bot i bund, nic nevydrží. Takže se jí musí vyrábět nesrovnatelně větší množství, což samozřejmě vyžaduje spotřebovat nesrovnatelně víc elektřiny (ale i dalších vstupů, včetně nedostatkové vody), než v případě opravdové kožené bundy, jejíž životnost je nesrovnatelně delší. Vyváží tuto spotřebu fakt, že ekokůže se v přírodě rychle rozloží? Zajímavé shrnutí takových příkladů přinesl portál Novinky.cz (zde). Například módní návrhářka Stella McCartneyová, dcera Paula McCartneyho z Beatles, vyvinula se společností Écopel recyklovatelnou kožešinu z rostlin a polyesteru, při jejíž výrobě se spotřebuje o 30 procent méně energie, uvádí portál. Není sice zřejmé, s čím se spotřeba energie srovnává, ale budiž. Jenže současně platí, že polyester (zde) se vyrábí z ropy, je údajně největším zdrojem mikroplastů a v přírodě se rozloží kdoví kdy. Směsné materiály se navíc recyklují hůř, než samotné plasty.

Zatím ojedinělý pohled na předpokládaný přínos elektromobility přinesl portál Autoforum.cz (zde), který informoval o výpočtech německého Centra pro automobilový výzkum (CAR) pod vedením profesora Ferdinanda Düdenhoffera (zde). EU v posledních letech neustále zpřísňuje limity na limity CO2 ve spalinách z automobilových motorů. Ty se však již prakticky dostaly mimo technologické možnosti, proto vztahují na celou výrobu, včetně elektromobilů. Čím víc automobilka prodá elektrických aut, tím lépe splní limity.

Jenže pro rok 2030 (ke kterému apologeti klimatismu a ekologismu nyní soustřeďují své úsilí) jsou již limity stanovené tak nízko, že už nepůjdou splnit. Zatím platí, že emise mají dosáhnout 59,4 gramu CO2 na kilometr, ale už se uvažuje o zpřísnění na 47,5 gramu.

Düdenhofferův tým spočítal, že aby takový limit bylo možné splnit, musely by se elektromobily podílet prodeji z více než 54 procent. Pokud zelení prosadí (a sílu v europarlamentu na to mají) zpřísnění limitu, musel by prodej elektrických vozů dosáhnout dokonce 63,5 procenta. „Tato čísla jasně ukazují, jak absurdní cíle EU stanovila. Oněch 54,3 procenta totiž představuje 8 145 000 elektromobilů, jenž budou muset být prodány ročně, a to za pouhých deset let. Loni se přitom elektromobily na celkových registracích podílely pouze z 2,1 procenta, a to za enormních dotací ve všech zemích, kde jejich podíl na trhu dosáhl jakkoli vyšších čísel. Bez nich by realita byla ještě horší,“ napsal portál Autoforum.

Kdyby se eurokomisaři a europoslanci zajímali o realitu ne jen o vnucování své víry, museli by o tom vědět. Stejně, jako by museli vědět o tom, jak děravé jsou jejich představy o bezemisní energetice a průmyslu. A podle toho by korigovali své požadavky. Bohužel však v čele EU stojí lidé, které objektivní zjištění nezajímají. Z českých europoslanců je tradičně podporují všichni tři zástupci pirátů.

Článek převzatý z webu: iUHLI.cz

Napsat komentář