Dukovany prověřují zahraniční experti

Dukovany prověřují zahraniční experti

Provoz Jaderné elektrárny Dukovany prověřují zástupci světové asociace provozovatelů jaderných elektráren WANO. Tato mezinárodní mise se v Dukovanech koná po čtyřech letech. Jaderní specialisté z pěti zemí budou během tří týdnů poměřovat elektrárnu s nejlepší světovou praxí, mezinárodními požadavky a standardy. Za dva roky přijedou zkontrolovat, jak se elektrárna se závěry letošní mise vyrovná.

Plánování této akce bylo samozřejmě zatíženo značnou nejistotou způsobenou pandemií covid-19 a z ní vycházejících opatření,” uvedl ředitel dukovanské elektrárny Roman Havlín. Doplnil, že tým přijede v omezeném počtu a některé rozhovory se uskuteční distanční formou. „Hodně ale stojíme o reálnou zpětnou vazbu na provoz naší elektrárny ve všech hodnocených oblastech. Porovnávání se s těmi nejlepšími je základem pro neustále zlepšování,” uvedl.

Zahraniční odborníci budou v Dukovanech podle mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka standardně posuzovat deset oblastí, například provoz, údržbu, radiační a požární ochranu, jadernou bezpečnost, havarijní připravenost, organizaci řízení nebo trénink a školení. Vedoucím zahraničního týmu WANO je Slovák Lubomír Krenický, který má podle firmy ČEZ bohaté zkušenosti v jaderné oblasti, pracoval i ve slovenské jaderné elektrárně Mochovce.

Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá zhruba pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Čtyři výrobní bloky starší ze dvou českých jaderných elektráren byly zprovozňované v letech 1985 až 1987. Vloni dukovanská elektrárna vyrobila 14,3 terawatthodiny (TWh) elektřiny a od začátku letoška dodala 3,97 TWh elektrického proudu.