Vývoz uhlí z Ruska výrazně roste

Vývoz uhlí z Ruska po moři se opět výrazně zvyšuje. Evropská unie totiž uvolnila omezení pro přepravu této komodity po moři, což umožnilo přesměrovat dodávky uhlí do Asie. Podle údajů analytické společnosti Kpler činily dodávky v říjnu téměř 16,6 milionu tun, což je o něco méně než v červnu, kdy byly nejvyšší nejméně od roku 2017, uvedla agentura Bloomberg. Od té doby vývoz mírně klesl, což odpovídá obvyklým sezonním výkyvům.

EU zakázala dovoz ruského uhlí a dalšího zboží do unie od 10. srpna. V září vydala Evropská komise (EK) aktualizované pokyny, ve kterých uvedla, že poskytování služeb, jako je přeprava, financování a pojištění, pro přepravu uhlí a dalších produktů mimo EU by měl o být povoleno v zájmu boje proti energetické a potravinové krizi ve světě.

Rusko tradičně patří mezi tři největší vývozce uhlí na světě, i když toto odvětví tvoří jen zlomek ruské ekonomiky.

Analytik společnosti Kpler Viktor Katona upozornil, že cílová místa dodávek ruského uhlí se od začátku roku změnila. Za vysokým růstem stálo hlavně Turecko, důležitá pro ruské uhlí je také Čína.

Analýza firmy Kpler vychází z údajů o dodávkách koksovatelného a energetického uhlí od provozovatelů přístavů, makléřů a také od její vlastní analytické sítě. Nezahrnuje vývoz uhlí z Ruska po železnici.

Evropa ruské uhlí stále nesmí dovážet, evropské firmy ale mohou nyní tuto komoditu přepravovat do třetích zemí. Prodej ruského uhlí do Asie bezprostředně po invazi na Ukrajinu prudce vzrostl, protože Moskva tam přesměrovala část dodávek určených původně pro Evropu. Rusko se ale potýká s vyššími přepravními náklady, protože prodává vzdálenějším zákazníkům.

Spotřeba uhlí od začátku ruské invaze prudce vzrostla. Státy po celém světě hledají levnější alternativu k zemnímu plynu, jehož ceny se výrazně zvýšily a navíc jsou velmi nestabilní.

Napsat komentář