Kdo v Česku otevřel dveře zelenému peklu?

Předseda vlády nechce mít z Česka PirátoStán ochromený zelenou ideologií. Zapomíná však přitom říct celou pravdu.

Zelená ideologie má mohutně nakročeno k tomu, aby v následujících letech ochromila evropské země. Že se proti tomu vymezil předseda vlády Andrej Babiš, je tedy zcela správné. Jenže Česko už je ve vleku tohoto světonázoru, jehož zhmotněním je evropský Green Deal. Kvůli němu se intenzivně vymýšlí, jak Česko co nejdřív zbavit energetické soběstačnosti a tím i bezpečnosti. Na dluh, ještě k tomu.

Takže předmětné páně premiérovo vystoupení ve sněmovně (při pokusu vyslovit vládě nedůvěru) je poněkud zpozdilé. Ale především je zcela nedůvěryhodné. Proč? Protože on sám je tím, kdo Česko svým loňským podpisem pod Green Deal zavázal tuto zemi k naplňování zelených plánů. A to navíc bez toho, že byť jen zahlédl nějakou studii dopadů Green Deal na Českou republiku. Protože taková studie ve chvíli podpisu neexistovala. A neexistuje dodnes. Razantní vystoupení předsedy vlády tak jen zakrývá, že on sám je tím, kdo zelené ideologii zcela nezodpovědně otevřel dveře dokořán.

To, že jako svůj velký úspěch prezentoval třeba větu v eurousnesení, že některé státy mají jádro ve svém energetickém mixu, na tom nic nezmění. Navíc ani tato věta nic nemění na negativním vztahu bruselské administrativy k jádru jako takovému. K jádru, bez něhož není republika schopná si zajistit stabilní dodávky elektřiny v kteroukoli denní hodinu. Ale hlavně, tahle věta nemění vůbec nic na celkovém nereálně zeleném směřování EU. Protože to určuje právě Green Deal, pod kterým se skví i podpis Andreje Babiše. Jeho aktuální ostré vystoupení ve sněmovně tak jen ukazuje, že si zjevně vůbec neuvědomuje dopad svého konání.

Svou nezodpovědnost ještě potvrdil přístupem k problematice energetického používání uhlí v tuzemsku. Přestože nemusel, nechal ustavit Uhelnou komisi s tím, že má navrhnout termín „uhelného exitu“. Komise ke konci loňského roku doporučila rok 2038 za předpokladu, že do té doby bude dostatek náhradních zdrojů. Jenže premiér nedokázal prosadit, aby vláda tohle odborné doporučení schválila, nýbrž jej pouze vzala na vědomí. A rovnou pověřila Komisi tím, aby prozkoumala možnosti skončit s uhelnými zdroji již v roce 2033. V kombinaci s bruselskými zelenými podmínkami pro čerpání peněz z fondu obnovy byla živá voda pro všechny ekologistické lobbisty.

Vystoupení premiéra Babiše proti ochromení zelenou ideologií v případném povolebním podání PirStan je tedy současně vystoupením proti jeho vlastním krokům a krokům jeho vlády. Což je důležitá poznámka, odvahu na vyslovení jasného „Stop, tohle ohrožuje Českou republiku,“ nenašli nejen ministři za Babišovo ANO, ale ani ti za ČSSD. Dokonce i ministr průmyslu Karel Havlíček už jel v květnu do Bruselu v zelených ponožkách.

Česko nemá plán na řešení dopadů Green Dealu

1 0