Bavorsko chce zkoumat jadernou fúzi

Bavorsko se chce více soustředit na výzkum jaderné fúze. V Řezně to po jednání bavorské vlády řekl její předseda Markus Söder, který v jaderné fúzi vidí energetickou budoucnost. Český premiér Petr Fiala, který se zasedání bavorského kabinetu zúčastnil, prohlásil, že Česká republika má zájem o spolupráci ve všech oblastech nukleárního výzkumu.

Německo v polovině dubna odstavilo své poslední tři jaderné elektrárny, což Söder za současné situace považuje za chybu. „Vypnout nyní jaderné elektrárny byla chyba,“ řekl. V posledních dnech hovořil o tom, že Bavorsko by mohlo v jaderné energetice pokračovat. Nyní ale zmínil, že budoucnost by mohla být v nukleární fúzi, po které nezůstává radioaktivní odpad.

Plánujeme v Bavorsku výzkumnou strategii pro jadernou fúzi,“ řekl Söder. Uvedl také, že Bavorsko by rádo postavilo výzkumný fúzní reaktor. „My Evropané nesmíme v této oblasti zaspat,“ řekl s tím, že Američané se výzkumu velmi intenzivně a s úspěchy věnují.

Jaderná energie je pro Česko nutnost,“ řekl Fiala. Dodal, že Česko přivítá jakoukoli nabídku na spolupráci při výzkumu nových nukleárních technologií.