Co vlastně víme o „klimatických“ aktivistech?

Policie v centru Prahy zadržela desítky aktivistů. Chtěli, aby vláda začala  víc řešit klima — ČT24 — Česká televizeJak velkou hrozbou pro společnost jsou takzvaní klimatičtí aktivisté? Minimálně ve dvou organizacích totiž dostávají regulérní plat za to, co páchají.

Příslušníci agresivní německé „klimatické“ skupiny Letzte Generation (Poslední generace) mají „protesty“ jako regulérní zaměstnání. Jen mají smlouvy uzavřené se spřízněným spolkem, dalo by se říct krycí firmou, jež se jmenuje Wandelbündnis, tedy Spolek pro změnu. Ten za ně odvádí státu povinné platby, takže jsou opravdu legálními zaměstnanci. Jejich pracovní náplní je páchání výtržností a přestupků, či přímo trestných činů. Měsíčně až 1300 eur.

Podle zjištění novinářů německého deníku Die Welt, o kterých informoval po

Tento fond založila v roce 2019 Aileen Gettyová, vnučka ropného magnáta Jeana Paula Gettyho, kdysi nejbohatšího muže světa. Ona se ovšem od ropného průmyslu distancuje a údajně nezasahuje ani do fungování CEF. Fondu přispívá penězi také americký filmový režisér a producent Adam McKay (zde), který za své filmy získal několik nominací na Oskara. Podle Wikipedie sám sebe definoval jako demokratického socialistu a v roce 2019 se připojil k Demokratickým socialistům Ameriky (zde). Tato organizace má za cíl „zúčastnit se bojů za reformy, které oslabí sílu korporací a zvýší sílu pracujících lidí“. Organizace podporovala v prezidentských primárkách Bernieho Sanderse, ve Sněmovně reprezentantů má čtyři členy, z nichž nejznámější je progresivní socialistka Alexandria Ocasio-Cortezová. Těmi dalšími jsou  Rashida Tlaibová, Cori Bushová a Jamaal Bowman. Všichni byli zvoleni za Demokraty.

Aileen Gettyová, zakladatelka CEF, měla loni také věnovat milion dolarů i britské agresivní „klimatické“ skupině Just Stop Oil. Ta se loni dostala do centra pozornosti, když její členové útočili například na světová malířská díla v galeriích. Organizace není podle SeznamZprávy.cz v Británii registrovaná jako spolek, nebo charitativní organizace a nemusí tak vykazovat svůj majetek, ani jak s ním nakládá. Naopak jako hnutí registrovaná klimatická bojůvka Extinction Rebellion vykázala v roce 2021 příjmy 1,25 milionu liber (34,1 milionu korun). Mluvčí Just Stop Oil  alespoň pro britský deník The Times připustil, že někteří jejich podporovatelé dostávají malý příjem (zde). Co je v jeho očích malým příjmem, není zřejmé. Příslušník německé Letzte Generation si může přijít až na 1300 eur měsíčně (asi přibližně 32 tisíc korun), ale může samozřejmě dostávat i daleko méně, třeba jen za jednu akci. To by pak také mohl být malý příjem…

rtál iDnes (zde), je Poslední generace vysoce organizovaná a má hierarchicky uspořádanou strukturu, v níž rozhoduje jen několik oprávněných lidí. Peníze na svoji činnost tito aktivisté získávají z darů a od různých nadací, včetně amerického Fondu pro klimatickou nouzi (Climate Emergency Fund, zkratka CEF, zde). Jejím deklarovaným cílem je podpora „disruptivního aktivismu“. Český význam slova disruptivní se uvádí jako: narušující, rušivý, ničivý, rozvratnický, roztrhávající, praskající, rozlamující, ale jej prý chápat i jako „něco převratného“.

V každém případě organizace Just Stop Oil může možná posloužit jako modelová příklad toho, jak to může být s financováním „klimatických“ aktivistů obecně. Organizaci se totiž podle portálu SeznamZprávy,cz, který těmito aktivisty podrobněji zabýval (zde), podařilo za svoji existenci vybrat pomocí stránky Crowdfunder.com podařilo vybrat od lidí jen 78 tisíc liber. Ale od fondu CEF dostala milion dolarů…

Tři organizované agresivní organizace ve dvou státech, jež bez problémů porušují zákony. Jen ony tři mají evidentně k dispozici několik milion dolarů. Zdaleka ne vždy je přitom jasné, odkud peníze jejich pocházejí. Zájem na fatálním oslabení Evropy kvůli Green Dealu a současném vzniku nové a zcela zásadní dovozní závislosti má přitom vícero států. Vůbec to není jen Rusko, jak zatím politici tvrdí… Tuší policie, nebo tajné služby, co mají klimatické bojůvky v plánu? A co mají v plánu ty desítky dalších „aktivistických“ organizací v jednotlivých evropských státech? Kolik mají k dispozici peněz a kdo jim je dává a proč? Kolik z nich jsou nebezpeční radikálové? Jak daleko chtějí svůj boj stupňovat? O tom, že chtějí přitvrdit, vypovídá například prohlášení z řad francouzských klimatistů: „Veřejnost nás dosud vnímala jako hodné a milé ekology. Nikdo se nás nebojí. To se musí změnit.“ (zde) Jestli se těmito otázkami bezpečnostní složky nezabývají, měly by velmi rychle začít.

O tom, že budou mít práce dost, svědčí i prohlášení příslušníka a asi i zaměstnance německé Letzte Generation. „Bylo to děsivé, když mi policisté vtrhli do skříně. Ale vážně si myslíte, že teď přestaneme?“ řekl po domovní prohlídce německý levicový radikál (zde).

 
 

Napsat komentář