Daň z mimořádných zisků nepomůže, energie naopak prodraží

Daň z mimořádných zisků nepomůže, energie naopak prodraží

Vládou chystaná daň z mimořádných zisků vybraných firem lidem podle skupiny Sev.en Energy nepřinese zlevnění energií. Naopak může vést ke zdražení, protože zasáhne hlavně zdroje levné energie. ČTK to sdělila mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová. Energetická skupina Sev.en Energy provozuje především uhelné elektrárny a lomy na uhlí.

Do skupiny Sev.en Energy patří například hnědouhelné elektrárny Chvaletice a Počerady, Teplárna Kladno, Teplárna Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy. Foto: Sev.en Energy

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) médiím oznámil, že navrhne mimořádnou daň pro firmy z energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžby fosilních paliv. Vláda tím chce získat peníze na mimořádné výdaje spojené s kompenzacemi vysokých cen energií pro občany a firmy.

Daň z mimořádných zisků má podle Stanjury fungovat od ledna 2023 na dobu tří let jako 60procentní daňová přirážka. Od daně si kabinet slibuje výnos do rozpočtu 85 miliard korun v roce 2023 a dalších 15 miliard z cenových stropů pro výrobce energií podle návrhu Evropské komise. „Je to nesystémový a bezprecedentní krok, který lidem elektřinu nezlevní, krizi nevyřeší, a dokonce může vést k pravému opaku. Ke zdražení a budoucímu fatálnímu nedostatku české elektřiny,“ uvedla k dani mluvčí Sev.en Energy.

Daň ze zisků podle ní sebere peníze těm firmám, které jsou jako jediné schopny investovat do nových elektráren a tepláren. „Navíc je tento krok jednoznačně namířený proti nejlevnějším energetickým zdrojům,“ doplnila Sáričková Benešová. „Přes deset let posloucháme, že uhlí musí skončit a jádro se nemá rozvíjet, a nyní, když právě tyto zdroje zachraňují evropskou energetickou soustavu, musí ze strany pravicové vlády čelit největšímu zdanění,“ uvedla.

Česká vláda bohužel jen navazuje na bezradnou evropskou energetickou politiku, která dlouhodobě ignoruje názory odborníků, a jejíž plán, postavit boj s oxidem uhličitým na ruském plynu, nás dovedl do této situace,“ komentovala mluvčí Sev.en energy postup kabinetu. Do skupiny Sev.en Energy, jejímž majitelem je podnikatel Pavel Tykač, patří například hnědouhelné elektrárny Chvaletice a Počerady, Teplárna Kladno, Teplárna Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy. Skupina plánuje do budoucna výstavbu fotovoltaických elektráren.

Podrobnosti o chystané daní z mimořádných zisků zatím nechtěla komentovat třeba hodonínská těžařská a energetická firma MND ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka. ČTK to řekla mluvčí MND Dana Dvořáková. Reakci největší české energetické firmy ČEZ, vlastněné ze 70 procent státem, ČTK zjišťuje.

Napsat komentář