Do Česka přijel nový šéf KHNP

Do Česka přijel nový šéf KHNP

Nový CEO společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) Jooho Whang navštívil Českou republiku a setkal se se zástupci vlády a společnosti ČEZ. Korejská firma je jedním z uchazečů o výstavbu nového bloku JE Dukovany.

Whang se během své návštěvy setkal s Jozefem Síkelou, ministrem průmyslu a obchodu ČR. Společně jednali o bezpečnosti, ekonomických aspektech a stavebních možnostech korejských jaderných elektráren. Generální ředitel také zdůraznil, že je KHNP nejlepším partnerem pro projekt rozšíření Dukovan, a představil korejské plány na restartování výstavby jaderné elektrárny Shin-Hanul 3&4. Ministrovi také popsal zahájení činnosti Výboru pro strategii vývozu jaderné energie nové korejské administrativy. Ta silně podporuje jak korejský jaderný export, tak i rozšiřování domácí jaderné energetiky.

„KHNP nepochybuje o tom, že je nejvhodnějším dodavatelem pro projekt dostavby Dukovan a svědomitě pracuje na atraktivní nabídce, která vyniká ve všech oblastech od technologie, bezpečnosti až po ekonomické aspekty a další. Naše schopnosti a úspěšné řízení projektu nejlépe dokládá výstavba jaderné elektrárny Barakah ve Spojených arabských emirátech, kterou jsme dokončili ve stanoveném rozpočtu i časovém harmonogramu. Nová korejská vláda navíc přislíbila svou silnou podporu domácím i zahraničním projektům jaderných elektráren,“ řekl Jooho Whang.

Druhá schůzka KHNP proběhla se zástupci společnosti ČEZ, konkrétně s Bohdanem Zronkem, členem představenstva a ředitelem divize jaderné energetiky. Cílem diskuze byla snaha oživit a zvýšit konkurenceschopnost jaderného průmyslu obou zemí. Obě strany probíraly možnost společného zapojení do realizace výstavby nových jaderných zařízení ve třetích zemích. Tématem hovoru byl i vývoj inovativních SMR (malých modulárních reaktorů) nebo spolupráce v oblasti jaderného výzkumu a vývoje a lidských zdrojů.

Jooho Whang byl jmenován novým prezidentem a CEO KHNP 20. srpna 2022. V roce 1986 získal doktorát v oboru jaderného inženýrství na Georgia Institute of Technology v USA. Od roku 1991 působil jako profesor jaderného inženýrství na Kyung Hee University v Soulu, kde později v letech 2015 až 2017 působil jako viceprezident. Po dobu pěti let byl od roku 2006 členem Korejské národní energetické komise. V následujících letech působil jako prezident několika organizací pro jadernou energetiku, včetně Korea Institute of Energy Research a Korean Nuclear Society. Před tím, než se stal generálním ředitelem KHNP, byl Whang jmenován předsedou poradního výboru pro export jaderné energie na Ministerstvu obchodu, průmyslu a energetiky. Mezi odbornou veřejností je nejvíce uznáván pro své odborné znalosti v oblasti vyhořelého jaderného paliva a malých modulárních reaktorů.

KHNP je státem vlastněná společnost s 50letou tradicí ve výstavbě a provozování jaderných a vodních elektráren. Jako jeden z lídrů jaderného energetického průmyslu ve světě spolupracuje na projektech a je dodavatelem jaderných reaktorů. Firma staví 34 jaderných bloků doma a v zahraničí. Moderní reaktory generace III+ APR1400 a APR1000 nabízejí nejmodernější prvky pasivní bezpečnosti a ochranu v případě havárie velkého letadla a kybernetických útoků.

Napsat komentář