DVA MĚSÍCE PRAVIDELNÉHO TESTOVÁNÍ NA COVID-19 V OKD SE OSVĚDČILO

DVA MĚSÍCE PRAVIDELNÉHO TESTOVÁNÍ NA COVID-19 V OKD SE OSVĚDČILO

Karviná, 16. 10. 2020 – Celkem 21211 PCR testů provedla společnost OKD od 17. 8. 2020. V tento den se ve společnosti začali preventivně testovat první stovky zaměstnanců.

„Už druhý měsíc každý pracovní den testujeme stovky našich zaměstnanců na čtyřech lokalitách. Za celé dva měsíce jsme z provedených testů zaznamenali celkem 113 pozitivních případů,  57 lidí je už vyléčených a 56 je v tuto chvíli nemocných. K testování jsme nově také přizvali zaměstnance, kteří už koronavirus prodělali. Je to naše rozhodnutí a po uplynutí 90 dnů od onemocnění chceme i skupinu těchto zaměstnanců a jejich rodin ochránit před případnou nákazou. Testování, již dříve na covid-19 pozitivních zaměstnanců, je navíc v souladu s metodikou Ministerstva zdravotnictví, podle které je možné počítat s imunitou proti této nemoci po dobu 90 dnů. V praxi se setkáváme se skutečností, že zaměstnanci, kteří měli rizikový kontakt s pozitivně testovanou osobou a zároveň měli pozitivní test covid-19 před více než 90 dny, jsou posílání KHS do karantény,“ upřesnil ředitel provozu OKD David Hájek.

Vedení OKD se pro pravidelné preventivní testování rozhodlo kvůli zamezení nekontrolovatelného šíření viru mezi zaměstnanci v době, kdy opět obnovila těžbu na všech lokalitách.

„Rozhodnutí pravidelně ve čtrnáctidenních cyklech testovat všechny naše zaměstnance hodnotíme s odstupem času jako správné a včasné rozhodnutí. Vzhledem ke stále rostoucím číslům pozitivních případů v celé republice tak mají naší zaměstnanci pravidelně přehled o tom, jestli covid-19 mají nebo ne. V této době tuto možnost myslím ocení nejen oni samotní, ale také jejich rodiny. A my jsme velmi rádi, že výsledky našeho testování jsou příznivé a po našich zkušenost z předchozích měsíců můžeme pokračovat v těžbě,“ řekla předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková.

V celé společnosti OKD stále platí nastavená opatření už od března 2020.

„Stále platí to, že naší zaměstnanci od jarních měsíců nesundali roušky a respirátory ve vnitřních prostorách naší společnosti. Máme tým lidí, kteří neustále kontrolují dodržování nastavených pravidel a také provádění hygienických opatření, jako jsou například dezinfekce prostor. Zároveň musíme mít neustále dostatečnou zásobu ochranných pomůcek, jako jsou respirátory, roušky nebo rukavice, protože naše denní spotřeba těchto pomůcek jde do řádů tisíců kusů,“ dodal výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

Odebrané vzorky na covid-19 vyhodnocuje Ústav molekulární a translační medicíny UP v Olomouci, výsledky pak zasílají zaměstnancům pomocí sms zprávy. Odběrové týmy tvoří vybraní zaměstnanci OKD, zdravotníci z Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj a také medici z Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Napsat komentář