Hornický spolek bude rozdávat uhlí na Karlově mostě

Hornický spolek bude rozdávat uhlí na Karlově mostě

Horníci ve slavnostních uniformách rozdají v sobotu, v předvečer svátku svatého Mikuláše, poslední kousky černého uhlí z východočeského uhelného revíru, kde byla těžba utlumena v roce 1992. Akce se uskuteční v 16:00 na Karlově mostě v Praze u sochy patronky horníků svaté Barbory. Akci pořádá Hornický spolek Praha.

Spolek uvedl, že při akci dodrží všechna platná protikoronavirová opatření. Připomněl, že šíření koronaviru neumožnilo horníkům plně oslavit zářijový Den horníků a znemožní také hromadné uctění svátku svaté Barbory v pátek 4. prosince. „Když na Karlův most nedorazí pro uhlí čerti, tak horníci předají zabalené kousky uhlí v papírových taškách rodičům a dětem, kterým zároveň vysvětlí, že bez nerostů nevyrostou,” dodal spolek.

První zmínka o těžbě černého uhlí u Žacléře na Trutnovsku pochází z roku 1570. Poslední dochované kousky uhlí z pochází Východočeských uhelných dolů, kam patřil Důl Jan Šverma v Žacléři, Důl Stachanov v Radvanicích a Důl Zdeněk Nejedlý ve Rtyni v Podkrkonoší, uvedl spolek. V současnosti je jediným producentem černého uhlí v Česku společnosti OKD, která těží v Moravskoslezském kraji. I tam má ale dobývání černého uhlí během několika málo let skončit.

Hornický spolek Praha byl založen v roce 1990 pracovníky Ústavu geotechniky Československé Akademie věd. Vzhledem ke svému akademickému zázemí se spolek v počátcích věnoval převážně řešení vědeckých úkolů. Například v roce 2007 se v rámci zakázky magistrátu zabýval průzkumnými geologickými pracemi na několika vytipovaných lokalitách, s cílem najít co nejvhodnější surovinu pro plánovanou velkou opravu Karlova mostu. Spolek pořádá také nejrůznější akce, podílel se mimo jiné na setkání hornických měst a spolků v Příbrami v roce 2016.