Karvinou zacloumal důlní otřes

Karvinou zacloumal důlní otřes

K otřesu došlo v pondělí před pátou hodinou. Nejvíce ho cítili obyvatelé čtvrtí Mizerov a Hranice. Podle mluvčí OKD Nadi Chattové, se jednalo o jev, který se projevil v lokalitě Dolu ČSM – sever.

Virus urychluje konec těžby v OKD. Nakažených jsou stovky, ale z obav o další ztráty se zatím těží dál | Hospodářské noviny (iHNed.cz)Napětí se uvolnilo v nízké hloubce pod povrchem a jev tak neměl vliv na důlní pracoviště. „Nikdo nebyl zraněn, ani nebyl ovlivněn provoz dolu,” řekla mluvčí Moravskoslezskému deníku.

Otřesy se vyskytují především ve slojích sedlových vrstev karvinského souvrství dobývaných ve značných hloubkách a jsou způsobeny postupným hromaděním napětí v nadložních pevných horninách a jeho náhlým uvolněním. Buď toto napětí cíleně uvolní střelmistr odpálením nálože, nebo k němu dojde samovolně vlivem těžby černého uhlí.

Seismické jevy doprovázejí hornictví od jeho počátků s ohledem na značný vertikální i horizontální rozsah vydobytých partií vytvořených hornickou činností za více než stoleté období a nadále vytvářených ve stále aktivní karvinské části revíru.

Vznik otřesu nelze jednoznačně předpovědět, ani není možné, se stoprocentní účinností jeho vzniku předejít. Prováděnou prevencí je však možné výrazně omezit jeho následky.

Napsat komentář