Konec OKD ohrožuje tisíce pracovních míst

Konec OKD ohrožuje tisíce pracovních míst

Ukončení těžby černého uhlí na Karvinsku může v brzké budoucnosti ohrozit až 5000 pracovních míst ve firmách, které v současnosti dodávají služby či obchodují s těžební společností OKD. Moravskoslezský kraj proto založil odbornou skupinu Task Force OKD a ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou (KHS) či Svazem průmyslu řeší, jak by tato místa mohl zachránit.

Moravskoslezský kraj chce pomoci v první řadě firmám, které nyní pracují pro OKD. V budoucnu by mohly pracovat pro stát, například na stavbách dálnic či železnic. Ilustrační foto: OKD

OKD tento měsíc kvůli neekonomičnosti ukončí těžbu v dolech ČSA a Darkov. Firmě zůstanou v provozu jen doly ČSM-Sever a ČSM-Jih, kde má těžba skončit příští rok. Ukončení pracovního poměru se tak z kraje roku týká více než 1800 zaměstnanců OKD.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka  řekl, že zatímco sociální program pro propouštěné zaměstnance OKD je velmi dobrý, pro lidi, kteří pro OKD pracují v jiných firmách, stát žádný ucelený program nechystá. „Na OKD jsou navázány dodavatelské společnosti poskytující nejrůznější služby – svářeči, opraváři, uklízečky a spousta dalších profesí,” uvedl náměstek. Předseda KHS Jan Březina řekl, že některé firmy jsou na OKD závislé stoprocentně.

Přesná čísla, kolik firem a lidí by konec OKD mohl postihnout, kraj nezná. Podle údajů OKD pro ně například loni pracovalo více než 700 firem. Jsou z celé země, drtivá většina z nich ale sídlí v Moravskoslezském kraji. Unucka řekl, že v posledních letech platilo OKD dodavatelům zhruba 10 miliard korun ročně a o tuto částku trh přijde.

Jediná možnost, jak může kraj zjistit, kolik lidí z dodavatelských firem by po ukončení těžby v OKD přišlo o práci, je podle náměstka dotazník. Kraj ho nyní rozesílá firmám, výsledky chce znát zhruba za tři týdny. Podle mzdových prostředků, které tyto firmy vyplácejí, Unucka odhaduje, že by mohlo jít až o 5000 míst.

Pokud zjistíme, že opravdu hrozí propouštění, máme nachystané tři kroky,” řekl náměstek. Prvním krokem by byla žádost, aby firmám pomohl stát, protože například vyplácení odstupného by pro některé znamenalo kolaps.

Při plánování pomoci chce kraj vycházet právě z dotazníkového šetření. „Pokud firmy řeknou, že vyhodí 3000 lidí, tak poletíme do Prahy na ministerstvo financí nebo ministerstvo sociálních věcí, aby v první fázi firmám pomohly se samotným odchodným,” řekl Unucka.

Kraj podle něj chce pomoci v první řadě firmám. Chce, aby ty, které nyní pracují pro OKD, mohly pracovat pro stát, například na stavbách dálnic či železnic. Firmám chce rovněž pomoci s tím, aby místo pro OKD mohly pracovat pro někoho jiného.

Naše role bude napomoci firmám v transformaci,” řekl viceprezident Svazu průmyslu Jan Rafaj. Svaz podle něj umí otevírat firmám nové trhy, ale také pomoci jim s transformací na výrobu nových produktů.

Chceme například připravit misi do Austrálie, kde je těžba pořád v kurzu a kde máme velmi dobré kontakty. Věříme, že firmám, které budou mít zajímavé produkty, bychom společně mohli otevřít velmi zajímavá jednání k novým dodavatelským vztahům,” řekl Rafaj.

Ředitel Moravskoslezského paktu zaměstnanosti Martin Navrátil řekl, že lidé mohou získat kompletní poradenství prostřednictvím programu Moje místo v Moravskoslezském kraji na webu. „Náš program už je hotový, je připravený, je okamžitě k dispozici,” řekl Navrátil.