Lipavský hrubě podcenil závislost na ruském plynu

Ruský prezident Vladimir Putin Evropu prý obdaroval tím, že jí ukázal jí, že se obejde i bez ruského plynu. V rozhovoru pro agenturu Reuters to prohlásil český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ministr se však bohužel krutě mýlí.

„Já s oblibou říkám, že Vladimir Putin dal během těchto Vánoc nádherný vánoční dárek Evropě, protože nám ukázal, že nejsme závislí na ruském plynu,“ citoval šéfa české diplomacie server Novinky.cz.

Podle Lipavského to dokázal fakt, že ceny plynu začaly klesat s dodávkamy zkapalněného plynu, který bylo do Evropy přivezen na lodích.

„Z těch 190 eur za MWh to kleslo zpátky na přijatelnějších 90 eur za MWh (před krizí se cena pohybovala mezi 20 a 25 eury za MWh – pozn. red.). Cenu vrátilo 30 lodí s LNG, které vlastně najednou viděly, že v Evropě je výhodnější cena než v jiných odbytištích, a ten plyn dodaly,“ řekl šéf diplomacie s tím, že je to důkaz, že Rusko nemůže zneužívat plyn jako ekonomickou páku.

Podle odborníků je to však nesmysl. Dodávky zkapalněného plynu prostřednictvím lodí rozhodně nejsou dostatečné. Evropu zachránila mírná zima a situace na globálním trhu.  Agentura Bloomberg uvedla, že mírná zima v prosinci vytvořila v Číně přebytek LNG, takže země může část dodávek prodávat jiným odběratelům. V Brazílii pak deště zvýšily výkon vodních elektráren, což rovněž uvolnilo dodávky LNG.

Evropská unie v současnosti z Ruska odebírá 40 procent spotřebovávaného plynu. Jsou sice snahy o diverzifikaci dodávek i z jiných zemí, ale rychle se to nepodaří. Spojené státy se na začátku roku obrátily na svého spojence v Perském zálivu, emirát Katar, zda by mohl v případě výpadků ruských dodávek Evropu zásobit sám. Tamní ministr energetiky Saad Šarída Kaabí ale varoval, že na takový obchod jeho země nemá kapacitu. Nebude ji podle něj mít žádný dodavatel.

Pokud jde o dodávky zkapalněného plynu obecně, činí překážku kromě vyšší ceny a komplikovanější dopravy také samotný její příjem. Aby se mohla Evropa na LNG přeorientovat, musela by nejprve vybudovat dostatečnou kapacitu terminálů, které by zkapalněný plyn přebíraly. Odborníci zároveň upozorňují, že ceny LNG jsou tak vysoké, že by to znamenalo pro odběratele velký problém.