Německo využije jako náhradu plynu i uhlí

Německý ministr hospodářství Robert Habeck chce v souvislosti se snížením dodávek ruského plynu přijmout další opatření, která by snížila spotřebu plynu, a posílit preventivní opatření. Po omezení dodávek ruského plynu je situace v zemi napjatá a Habeck chce reagovat, aby se situace nezhoršila, až začne zimní topná sezona.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck mj. uvedl, že pro výrobu elektřiny se budou více využívat uhelné elektrárny. Foto: wikipedia.org

Mimo jiné se má snížit využívání plynu pro výrobu elektřiny a v průmyslu a má se podpořit plnění zásobníků. Spolková vláda na tento účel poskytne miliardy a chce také více využívat uhelné elektrárny.

Ruská plynárenská společnost Gazprom v minulých dnech výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1. Důvodem bylo zpoždění při opravě kompresorových turbín firmou Siemens Energy. Habeck označil toto jednání za politicky motivované.

Podle Habecka se zásobníky plynu stále plní, i když za vysoké ceny. Bezpečnost dodávek je v současné době zaručena, měla by se však snížit spotřeba plynu v elektrárenství a průmyslu a urychlit plnění zásobníků.

V závislosti na vývoji situace by měla vláda přijímat další opatření. Podle zdrojů mezi ně patří poskytnutí úvěru 15 miliard eur (370,45 miliardy Kč) prostřednictvím státní banky KfW na zajištění skladování plynu. Vláda by měla půjčku poskytnout brzy a úvěr již byl projednán s ministerstvem financí.

Habeck také plánuje v létě představit model aukce plynu. Cílem je motivovat průmyslové odběratele k úsporám plynu. Méně plynu se také bude využívat na výrobu elektřiny. Pro výrobu elektřiny se budou více používat uhelné elektrárny.

Napsat komentář