Norsko: Problém není cena, ale nedostatek plynu

Norsko: Problém není cena, ale nedostatek plynu

Norsko povede s Evropskou unií užší rozhovory o návrzích na řešení evropské energetické krize. Je však skeptické k návrhu na zavedení cenového stropu u zemního plynu. Uvedl to norský premiér Jonas Gahr Störe po telefonickém rozhovoru s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Půjdeme do rozhovorů s otevřenou myslí, jsme však skeptičtí vůči maximální ceně u zemního plynu,“ prohlásil. „Maximální cena by nevyřešila zásadní problém, kterým je příliš malé množství plynu v Evropě,“ dodal.

Ministři energetiky EU minulý týden na mimořádném jednání v Bruselu pověřili Evropskou komisi přípravou opatření k řešení energetické krize, včetně zavedení cenového stropu u zemního plynu. Ceny plynu v Evropě letos tlačí vzhůru omezování dodávek z Ruska. Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Norsko, které není členem EU, se v důsledku omezování dodávek plynu z Ruska stalo největším dodavatelem plynu do unijních států. To spolu s růstem cen energie přineslo této severské zemi rekordní příjmy z jejího ropného a plynárenského průmyslu, napsala agentura Reuters.

 

Napsat komentář