Nytra: Systém povolenek se musí změnit

Senát požaduje systém emisních povolenek pozastavit a reformovat. „Může se stát, že do „energetické chudoby“ spadne více než Komisí předpokládaných 30 procent obyvatel EU,“ říká senátor Zdeněk Nytra (ODS) v rozhovoru pro iUHLI.cz.

Z nástroje ke snižování emisí CO2 se totiž stal v podstatě cenný papír, jehož cena kvůli plánům Bruselu a Berlína dále roste. To v důsledku ohrožuje firmy, které kvůli tomu můžou krachovat i domácnosti, jež se můžou propadnout do chudoby. Na tato nebezpečí upozorňuje v rozhovoru senátor Zdeněk Nytra. Varuje však i před dalšími riziky plynoucímu z „klimatického tažení“ EU. „Jaké palivo použijeme pro záložní zdroje energie pro případ, že nebude foukat vítr a nebude ani dostatek energie ze solárů? ptá se senátor Zdeněk Nytra v souvislosti s návrhem Evropské komise zakázat od roku 2040 zemní plyn.

„Předložme lidem dopadové studie jednotlivých kroků, ale i dopadovou studii všech opatření dohromady, a nechejme je se k tomu vyjádřit,“ navrhuje senátor krok, kterého se Brusel a všichni progresivité bojí, jako čert kříže.

Více: