OKD vítá schválení státního příspěvku pro své zaměstnance

OKD vítá schválení státního příspěvku pro své zaměstnance

Vláda na svém pondělním jednání 5.10.2020 schválila státní příspěvek zaměstnancům OKD, kteří budou v budoucnu propuštěni. Horníci, kteří pracují pod zemí budou dostávat 8000 korun měsíčně. Povrchoví pracovníci dostanou 5300 korun měsíčně.

OKD velmi vítá, že vláda schválila znovuobnovení státního příspěvku pro propouštěné horníky z OKD, který původně platil pro OKD v době insolvence a v roce 2018 o něj naši zaměstnanci zcela přišli. Příspěvek se bude tedy opět vyplácet, a to ve výši odpovídající příspěvku pro jiné těžební společnosti v České republice,“ řekla předsedkyně představenstva Vanda Staňková.

Společnost OKD usilovala o obnovení tohoto nároku po celý rok 2020 a navrhovala, aby se odstranil dlouhodobě nevyvážený stav mezi zaměstnanci OKD a zaměstnanci jiných těžebních společností. „Schválení této novely nařízení, byť ve výši pro povrchové zaměstnance rovnající se ostatním těžebním společnostem, je vyvrcholením této snahy OKD a také zástupců odborů“, dodala Vanda Staňková s tím, že existence tohoto nařízení bude v dnešní době nabírat na důležitosti.

S dnešním rozhodnutím vlády jsou spokojení také odboráři OKD. „Jsme spokojeni s přijetím této novely. Teď se OKD dostane na úroveň společností jako Severočeské doly nebo Diamo“, dodal Jiří Waloszek, předseda Sdružení hornických odborů.

Podpora k překlenutí dopadů útlumu těžby se bude vyplácet tři měsíce až pět let v závislosti na odpracované době a věku pracovníka.

Napsat komentář