Ostrava si letos připomene hornickou minulost

Ostrava si letos připomene hornickou minulost

Město Ostrava chystá další tematicky zaměřený dotační program nazvaný FAJRONT!!!. Krajská metropole totiž letos bude hostit Setkání hornických měst a obcí ČR, a podpořit proto chce doprovodné akce, které budou připomínat hornickou minulost města. O vyhlášení výzvy rozhodli městští zastupitelé.

Slavnosti se budou konat od pátku 8. do neděle 10. září. Součástí setkání hornických měst bude například hornický průvod, slavností ceremonie, mše, výstava věnovaná historii hornictví a hornických spolků na Ostravsku, exkurze, komentované prohlídky a udělovány budou rovněž i ceny Český permon 2023. Doprovodný program bude připraven především v centru města a na Slezskoostravském hradě.

Prostřednictvím mimořádného dotačního programu chce město podpořit kulturní aktivity připomínající historii hornictví, které zásadním způsobem ovlivnilo vývoj Ostravy i osudy jejich obyvatel. Akce pro veřejnost podpořené z dotační výzvy se musí uskutečnit v druhé polovině roku. „Ostrava je dnes moderním, barevným městem, ve kterém se konají kulturní a sportovní akce světové úrovně. Přesto je ale hrdá na svou hornickou minulost a nechceme, aby se na ni zapomnělo,“ uvedla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová (Piráti).

Město na program FAJRONT!!! vyčlenilo milion korun. Maximální výše podpory pro jeden projekt je 80 000 korun. „Město už v minulosti několikrát vyhlásilo mimořádné dotační programy v oblasti kultury, které se zaměřovaly na konkrétní téma. Z těch největších akcí mohu připomenout například 750. výročí první písemné zmínky o městě, 100 let republiky nebo 30 let od sametové revoluce a 75. výročí osvobození Ostravy,“ připomněla Hoffmannová.

Termín pro podání žádostí do aktuální výzvy je od 27. února do 10. března. Předloženy ale nemohou být projekty, které byly přihlášeny do výběrového řízení na poskytnutí dotací pro letošní rok. Více informací je možné najít také na webu města.

Napsat komentář