Polská prokuratura napadla rozhodnutí soudu o Turowu

Polská prokuratura podala stížnost na nedávné rozhodnutí varšavského správního soudu týkající se hnědouhelného dolu Turów u českých hranic. Správní soud koncem května dospěl k závěru, že v případě Turówa hrozí nebezpečí velkých škod na životním prostředí a zastavil výkon rozhodnutí o vlivu dolu na životní prostředí, jež umožňovalo těžbu.

Tento rozsudek vyvolal vlnu kritiky v řadách politiků vládnoucí strany Právo a spravedlnost, kteří důl považují za důležitý pro energetickou bezpečnost Polska.

Portál onet.pl píše, že podle prokuratury správní soud nevysvětlil, „jaké nenávratné škody na životním prostředí a majetku“ pokračování těžby v dole způsobí. „Prokuratura upozornila, že soud při svém rozhodování musí postupovat transparentně a musí ho náležitě vysvětlit, tím spíše, že se vše odehrávalo na neveřejném zasedání,“ uvedl mluvčí prokuratury Lukasz Lapczyński. Soudní spory kolem Turówa se „týkají událostí z pohledu veřejného zájmu mimořádně důležitých, kromě jiného dalšího udržení pracovních míst pro tisíce lidí,“ řekl také mluvčí.

Šéf generálního ředitelství pro ochranu životního prostředí loni na podzim vydal kladné rozhodnutí pro další těžbu v dole až do roku 2044, a uzavřel tak proces posuzování vlivu dolu na životní prostředí. Proti tomuto rozhodnutí se u varšavského správního soudu odvolaly ekologické organizace.

Mluvčí varšavského správního soudu Malgorzata Jarecká minulou středu ujistila, že rozhodnutím této instituce se práce v dole Turów nezastavuje. Rozsudek v neprospěch pokračování těžby pobouřil polskou ministryni životního prostředí Annu Moskwovou nebo ministra pro státní majetek Jacka Sasina. Do Turówa minulou středu přijel premiér Mateusz Morawiecki a prohlásil, že Polsko důl, který dodává uhlí pro sousední elektrárnu, nezavře a udělá vše, aby fungoval až do roku 2044, jak vláda plánuje. Polsko čekají letos na podzim parlamentní volby.

Elektrárna v Turówě se na výrobě elektrické energie v Polsku podílí asi sedmi procenty. Důl leží v blízkosti českých a německých hranic, těžba podle ekologů i obyvatel regionu ohrožuje životní prostředí ve všech třech státech, především ničí podzemní vody v okolí dolu.

Premiéři Česka a Polska podepsali loni 3. února dohodu o řešení vlivu těžby v dole Turów. Polsko pak vyplatilo Česku jako náhradu za škody způsobené těžbou 45 milionů eur (necelé 1,1 miliardy Kč) a ČR stáhla žalobu na Polsko, kterou kvůli dolu podala u Soudního dvora EU. Podle ekologických organizací ale smlouva nechrání české občany před ztrátou vody.