Proč ministr Hladík dezinformuje o Číně?

Unijní ministři životního prostředí se minulý týden shodli na tom, co budou razit na pravidelné klimatické konferenci COP (28). Letos se několik tisíc klimatistů sejde v Dubaji.

Letošní klimatistická konference OSN známá pod zkratkou COP, tentokrát s číslem 28, bude stejně jako ty předchozí, v podstatě jen prázdným rituálem. Ale také příležitostí pro rejdění zelených lobbistů. Naprostá většina projevů se ponese v duchu prázdných frází o potřebě ještě ambicióznějších cílů a podobně. Závaznost zde pronesených (občas a opatrně) slibů je nulová. Přesto o nich a o poplašných proslovech média ráda píší. Pokud však někdo z řečníků upozorní na to, že klimatistické požadavky odporují reálným možnostem a vyzve k realistickému pohledu a realistickým cílům, je kromě pohoršeně zvednutého obočí ignorován. Což se na této konferenci v Glasgowě stalo i Andreji Babišovi, který tehdy vystoupil s překvapivě věcným a kritickým projevem.

Přípravě na tuto nákladnou pseudoudálost stála unijním ministrům životního prostředí za to, aby jí podle českého ministra životního prostředí Petra Hladíka věnovali dlouhou diskuzi. Jak „plodná“ to byla diskuze, ukazuje citát z tiskové zprávy (zde) jeho ministerstva: „EU ve schválené pozici mimo jiné zdůrazňuje potřebu postupně ukončit používání fosilních paliv v celosvětovém měřítku a prosazuje, aby byla co nejdříve ukončena jejich podpora. Závěry Rady dále obsahují výzvu, aby do roku 2030 došlo na globální úrovni ke ztrojnásobení instalované kapacity energie z obnovitelných zdrojů a ke zdvojnásobení míry zvyšování energetické účinnosti.“

Tuhle prázdnotu by páni ministři, když už cítí tu potřebu, měli do Dubaje jet vyprávět za vlastní peníze. Jestli by opravdu bylo možné za šest let celosvětově o 100 procent zvýšit množství instalovaného výkonu občasných zdrojů energie (OZE), o tom se dá s úspěchem pochybovat. A požadavek zdvojnásobení míry zvyšování energetické účinnosti? Ten je již úplně k smíchu. Kdo si ve světě takovou výzvou vůbec bude zabývat? Takové bláboly se přednášely na sjezdech komunistické partaje…

Páni ministři si však nic takového nepřipouštějí. A rozhodně ne ministr Hladík. Který navíc ve svém prohlášení šíří zcela prokazatelnou lež. Nebo dezinformaci, jak chcete. „Jsem velmi rád, že jsme po dlouhé diskuzi našli shodu v tom, s čím Evropská unie pojede na COP 28 a také na přístupu k vnitrostátním cílům. Evropa, Čína i Amerika dělá hodně pro snižování emisí CO2 i ostatních plynů, ale celkové emise světově pořád rostou. A proto pojedeme na COP 28 jako Evropa s tím, že chceme tento trend zlomit nejpozději v roce 2025, aby začaly celkové emise klesat celosvětově. Další z důležitých věcí, kterou jsme projednali, je shoda na upuštění od dotací na jakákoliv fosilní paliva,“ cituje jej tisková zpráva.

Nechme teď stranou, že ministři, kteří na dotace na výstavbu občasných zdrojů energie rozhazují stamiliardy, odmítají dotace pro paliva, jež lidstvu dodávají energii podle potřeby. To je již klasický kolorit zelené lobby.

Ovšem dokud Petr Hladík bude dále šířit lež o tom, že Čína dělá hodně pro snižování emisí CO2, nikam se nepohneme. Protože Čína plánuje své emise oxidu uhličitého začít snižovat teprve po roce 2030. Do té doby sama ohlásila, že její emise porostou! Takže například tento stát v klidu staví čtyřikrát tolik uhelných elektráren, než zbytek světa. Vedle čínské uhelné flotily je těch pár českých uhelek, které prý strašně ohrožují klima, doslova kapkou v moři. Ale podle Petra Hladíka dělá Čína hodně pro snižování emisí. Ta Čína, která může za více než 30 procent světových emisí oxidu CO2. Ta Čína, která nejvýznamnější měrou přispívá k tomu, že globální emise stále rostou navzdory tomu, že státy v Evropské unii a USA své emise snižují. To, že Číňané staví ve velkém také OZE, na tom nic nemění.

Vedle této kolosální pročínské lži je ministrovo nepravdivé tvrzení, že Evropa snižuje emise, jen ospravedlnitelným přeřeknutím. Z celé Evropy totiž kontinuálně emise snižují jen státy sdružené v EU. A tvrdě za to platí ztrátou konkurenceschopnosti a rostoucím ohrožením své energetické bezpečnosti.